
Güliz Özçelebi / Panelsan A.Ş.
Panelin kullanım ömrünü etkileyen en önemli faktörler sacın maruz kaldığı ortam ve nem tuzluğudur. Bunlar optimum seviyede olduğu sürece panel uzun yıllar dayanır. Panelin ömrünü belirleyici ana faktörler ise (montaj optimum standartlarda yapılmış olması kaydı ile) sacın metal indeksi, galvaniz kaplama kalınlığı ve kalitesi, astar-boya kalınlığı ve kalitesidir.
Sandviç paneller iki metal arası poliüretan ya da taşyünü iç dolgu malzemesinden oluşan kompozit malzeme olmaları nedeniyle, maruz kaldıkları yükler karşısındaki davranışları dikkatle değerlendirilmelidir.
Metal yüzeyler ve iç dolgu malzemelerin her birinin ayrı ayrı taşıma kapasitesi olmasına rağmen, düşük elastisite modülü değerleri nedeniyle kendi ağırlıklarını bile taşımakta zorlanırlar. Diğer taraftan kompozit halde yüksek kayma ve eğilme dayanımı sayesinde her bir katmandan daha iyi taşıma kapasitesine sahip yeni bir sistem oluşur.
Yapıların tasarımı sırasında korozyonu azaltacak teknik önlemlerin alınması (örneğin sürekli ıslaklık, su birikmesi, suyun kimyasal buharlara, güçlü alkali veya asidik sıvılara maruz kalması durumları) hem projelendirme hem de ürün detaylarını belirleme aşamalarında oldukça fazla önem taşır.
Kullanım sırasında oluşacak hafif hasarlar, zaman kaybetmeden rötuşlanmalı ve tamir edilmelidir. Kaplamada oluşacak hasarlar, çevreden gelen ve metal kaplamayla doğrudan etkileşime girecek kirlilikler, kolay çözülebilir tuzlar oluşturur ve korozyonu hızlandırır. Bu nedenle sandviç panel kaplamalarının düzenli olarak bakımının yapılması ve temizlenmesi gerekir.
Düzenli olarak her yıl en az bir kere sandviç panellerin ve damlalıkların, (özellikle saçak, damlalık birleşim detayları, panel köşeleri) bağlantı elemanlarının (vida ve semer gibi) kontrol edilmesi gerekir. Panel bağlantı yerleri ve damlalıkların hasar ve sızıntı durumlarının düzenli olarak her yıl denetlenmesi lazımdır. Denetimden sonra hasarlı bölümler onarılmalı ve bağlantı yerlerindeki sorunlar giderilmelidir.
Kaynak: Panelder