Sika Türkiye Genel Müdürü Turgay Özkun: "Sürdürülebilir ve Karlı Büyüme Stratejimizi Devam Ettiriyoruz"

Sika Türkiye Genel Müdürü Turgay Özkun: "Sürdürülebilir ve Karlı Büyüme Stratejimizi Devam Ettiriyoruz"

8 Kasım 2018 | SÖYLEŞİ
176. Sayı (Kasım 2018)
1.889 kez okundu

Türkiye’de 28 yıldır faaliyet gösteren İsviçre merkezli Sika, bu yıl içerisinde Türkiye’deki üst yönetiminde değişiklikler yaptı. Sika Türkiye Genel Müdürü olan Bora Yıldırım 1 Mart 2018 itibariyle Ortadoğu Bölge Müdürlüğüne getirildi. Sika Türkiye Genel Müdürlüğüne ise uzun yıllardır Sika Türkiye’de görev yapan Turgay Özkun atandı. Geçtiğimiz yıl yaptığı satın almalarla da büyümesini sürdüren firmada yaşanan gelişmeleri, Sika Türkiye Genel Müdürü Turgay Özkun’la konuştuk. Sika Türkiye’nin 2018 yılında ilk üç çeyrek itibariyle yüzde 35 büyüdüğüne dikkat çeken Özkun, “Türkiye’de inşaat sektöründe son çeyrekten başlayarak devam eden bir durgunluk var. Ancak bu durum Sika’nın Türkiye’ye bakış açısını değiştirmiyor. Aynı şekilde sürdürülebilir ve karlı büyüme stratejimizi devam ettiriyoruz.” diyor…

Yalıtım: Sika ve Sika Türkiye hakkında kısaca bilgi verebilir misiniz?
Turgay Özkun: Sika 1910 yılında İsviçre’de kurulmuş, yapı kimyasalları ve endüstri alanında faaliyet gösteren bir kuruluş. 100’ü aşkın ülkede, ticaret hayatı olan bütün kıtalarda faaliyet gösteriyor. Sika Türkiye’nin ise 28 yıllık bir mazisi var. Sika Türkiye, Sika’nın bulunduğu 100’ü aşkın ülke içerisinde en büyük ülkelerden biri. Sika’nın Türkiye’de iki tane üretim tesisi var. İçerisinde bulunduğumuz ve 2007 yılında taşındığımız İstanbul’daki tesisimiz reçine, toz ve likit üretimi yapıyor. Tarsus’ta bulunan üretim tesisimizde ise yine toz ve likit üretimi yapıyoruz. Türkiye’de geçtiğimiz sene ABC Kimya şirketini bünyemize kattık. Global’de ise yine benzer bir satın almamız oldu. Faist Chemtec Group, Sika bünyesine katıldı. Dolayısıyla onların Türkiye organizasyonu da bizim bünyemize katıldı.
Hem bu tarz satın almalarla hem de organik olarak globalde ve yerelde büyümeye devam ediyoruz. Stratejimiz, “Sürdürülebilir ve karlı büyüme”. Bu sene ilk üç çeyrek itibariyle de geçtiğimiz seneye oranla yüzde 35’lik büyüme sağladık. Tabi Türkiye’de inşaat sektöründe son çeyrekten başlayarak bir durgunluk var ve bu önümüzdeki dönemde de devam edecek gibi görünüyor. Ancak bu durum Sika’nın Türkiye’ye bakış açısını değiştirmiyor. Aynı şekilde sürdürülebilir ve karlı büyüme stratejimizi devam ettiriyoruz. Çünkü Sika, Türkiye’de 28 yıldır var. Daha önce de ekonomik krizler gördü ama hiçbir zaman Türkiye pazarında geri adım atmadı.

Yalıtım: Sika Türkiye’de bu yıl bazı görev değişiklikleri oldu. Bora Yıldırım Ortadoğu Bölge Müdürü, Siz Türkiye Genel Müdürü oldunuz. Bu yapılanmayı kısaca anlatabilir misiniz?
Turgay Özkun: 1 Mart 2018 itibariyle Bora Bey, Ortadoğu Bölge Müdürlüğüne terfi etti. Artık Ortadoğu’daki 12 ülkeden sorumlu kendisi. Bu bizim açımızdan gurur verici ve önemli bir görev. Aynı zamanda Sika Türkiye’nin de başarılarının bir ispatı niteliğinde.
Ben de 14 yıldır Sika’da görev yapıyorum. Daha önce Beton Katkıları Hedef Pazarı’nın başındaydım. Bora Bey’in terfisi sonrası da yine 1 Mart itibariyle Sika Türkiye Genel Müdürlüğüne atandım. Bunun dışında radikal bir değişiklik olmadı. Benim önceki görevime de eski ekibimden bir takım arkadaşımız atandı. Biz zaten kurumsal bir şirketiz. Çalışmalarımızı da kurumsal stratejilerimiz doğrultusunda devam ettiriyoruz. Elbette yeni görevimden ötürü tarzımı yansıtacak ya da mevcut konjonktürün de gerektirdiği ufak tefek dokunuşlarım olacaktır ama Sika olarak temel stratejimiz karlı ve sürdürülebilir büyüme olmaya devam edecek.
Yalıtım: ABC Kimya satın alması ile ilgili bilgi verebilir misiniz?
Turgay Özkun: ABC Kimya satın almasını resmi olarak geçtiğimiz yıl eylül ayında lanse ettik. ABC Kimya bir mastik üreticisi. Yerli üretim yapıyor ve ciddi anlamda ihracatı da olan bir firma. Aktif olarak içerisinde olmadığımız bir müşteri grubuna hızlı bir şekilde dahil olmak için böyle bir satın alma yaptık. Kapı-pencere alanında çok kuvvetli bir bayi ve müşteri ağları vardı. Biz de bu firmayı alarak o alana çok hızlı bir giriş yaptık. Elbette ABC Kimya için kendimize bir hedef çizmiştik. Bu beklentilerimizin çok daha üstünde bir büyüme sağladık. ABC Kimya geçtiğimiz seneye kıyasla cirosunu iki katından fazla bir değere ulaştırdı. Tabii bu büyümede Sika’nın marka gücünün yarattığı sinerjinin de çok büyük etkisi var. Önümüzdeki senelerde beklentimiz daha büyük. Çünkü ilk sene birbirimizi tanıma, alışma ve bir sinerji yaratma senesiydi. Oradaki ekip ve yönetimin çok hızlı ve şevkle entegre olması ile bu süreci çok kolay atlattık.
Bunun dışında da hem yerelde hem de globalde satın alma arayışlarımız devam ediyor. Bize değer katacak satın alma fırsatlarını değerlendirmek istiyoruz. Zaman zaman görüşmelerimiz de oluyor ama resmiyete dökülmüş bir konu henüz yok.

Yalıtım: Sika’nın son dönemde pazara sunduğu yeni ürünleriyle ilgili bilgi verebilir misiniz?
Turgay Özkun: Son dönemde özellikle çatı yalıtım ürünleriyle ilgili yeni ürün çalışmalarımız oldu. Mevcutta bulunan yüksek performanslı çatı yalıtım ürünlerine ek olarak, hızlı ve yüksek performanslı, iki bileşenli, püskürtülerek uygulanan saf poliürea su yalıtım kaplaması Sikalastic®-835 I’yı pazara sunduk. Çatılarda su yalıtımına ek olarak; düz çatılarda likit ve sentetik membran yalıtımlarına uygun, PIR esaslı ısı yalıtım levhası Sikatherm® PIR, çatı yalıtımı sistemlerinin astar uygulamaları için epoksi esaslı, iki bileşenli sıcak püskürtme yalıtım astarı Sika® Primer EP-20 ve kolay uygulama özelliği ile fiber içeren likit su bazlı membran Sikagard®-570 W Pele Elastica + Fibras gibi ürünlerimizle de kullanıcılarımıza destek vermeye çalışıyoruz. Tek bileşenli çimento esaslı Sikalastic® - 1K ise gerek uygulama kolaylığı gerekse de üstün elastikiyeti ile su yalıtımı pazarında kuvvetli bir oyuncu olacak. Globalde sürekli geliştirilen hızlı ürün gamı ve yeni teknolojileri Türkiye’ye de hızlı bir şekilde entegre ediyoruz. Çünkü burada büyük bir Ar-Ge ve teknik servisimiz mevcut. Dolayısıyla entegrasyonu hızlı bir şekilde yapıp bu ürünleri pazara sunabiliyoruz.
Buradaki Ar-Ge merkezimiz, insan kaynağı, teknoloji altyapısı ve bilgi birikimi açısından Sika’nın 100’ü aşkın ülkesi içerisindeki en büyük 5 merkezinden birisi. 30 kişinin üstünde ve çok çeşitli alanlarda uzmanlaşmış bir Ar-Ge ekibimiz var. Uzun yıllardır burada hizmet veren sektörün gelişimine, dolayısıyla sektörel hafızaya hakim arkadaşlar. Buradaki Ar-Ge merkezimizle sadece Türkiye’ye değil, Ortadoğu’ya da hizmet veriyoruz. Hatta bazı Avrupa ülkelerine de yavaş yavaş hizmet vermeye başladık. Bu sebeple ciddi bir teknoloji transferi de başladı yurtdışından.

Yalıtım: İnşaat malzemeleri sektöründe trend, teknoloji ne yönde değişiyor?
Turgay Özkun: Hedef pazardan gelen talepler doğrultusunda ürünler de değişiyor. Örneğin beton alanında 5-6 sene önce talep edilen katkılardan istenen performansla şu anda talep edilen malzemeden istenen performans arasında ciddi farklar var. Mesela hız ön plana çıkınca, hızlı kür alacak, hızlı mukavemet alacak beton talep ediliyor. Ya da çimento fiyatları artarsa, çimentodan tasarruf sağlayacak katkı talep ediliyor. Yani tamamen müşterinin ihtiyacı belirliyor. Siz pazarı iyi koklayan, iyi takip eden biriyseniz bu ihtiyacı daha müşteri talebi oluşmadan hissedip buna göre hazırlığınızı yapıyorsunuz. Rekabette firmayı öne geçirecek unsur da budur bence.
Yalıtım: Sizin su yalıtımı konusunda da bir uzmanlığınız var. Geçtiğimiz dönemde Su Yalıtımı Yönetmeliği de çıktı. Nasıl değerlendiriyorsunuz?
Turgay Özkun: Su Yalıtımı Yönetmeliği çok önemli bir iş. Benim İZODER’e ilk başladığım zamandan beri konuşulan bir konu. Uzun senelerin çalışması sonunda yayınlandı. Elbette bazı eksiklikler olabilir ama neticede önemli bir adım. Şimdi ikinci kısım devreye giriyor. O da denetim ve kontrol kısmı. Standartı çıkartırsınız ama doğru denetleyemezseniz, yaptırım uygulayamazsanız atıl kalır. Standart yeterlidir, ya da değildir ayrı bir konu. Yeterli olmayan kısımlar tamamlanabilir ama kontrol çok önemli.

Yalıtım: Son aylarda yaşadığımız döviz kurları artışının yansımaları nasıl oldu sizin için? Neler yaptınız, yapıyorsunuz?
Turgay Özkun: Biz Türkiye’de yerli üretim de yapsak hammadde olarak maalesef dışa bağımlıyız. Dolayısıyla döviz bazında yaşanan artışlar bizim maliyetlerimizi doğrudan etkiliyor. Bunun yanında dövizin artmasıyla enerji, nakliye gibi diğer maliyetler de artıyor. Bu maliyetleri ürünlere yansıtmadan geçmek mümkün değil. Ürünlerde bazen özelleşebiliyoruz; Ar-Ge’mizin esnekliği sayesinde amaca yönelik ürünler yapabiliyoruz. Ancak bizim engelleyemediğimiz sabit maliyetler de var. Onları fiyat artışı olarak piyasaya yansıtmak zorunda kalıyoruz. Bu da tabi inşaat maliyetlerine yansıyor.
Bunu kriz olarak değerlendirebilirsiniz, durgunluk olarak değerlendirebilirsiniz ama ciddi anlamda maliyetlerde bir artış var. Özellikle konut ve kamu yatırımları bizim için çok önemli. Konut tarafında zaten bir durgunluk vardı. Bizi sürükleyen kamu yatırımları ve altyapı yatırımlarıydı. Şimdi bunlarda yavaşlama olduğunda doğal olarak bizi de yavaşlatacak. Sika olarak bizim avantajımız: tek bir alanda değil, farklı alanlarda aktifiz. Örneğin marin alanında ya da otomotiv alanında da faaliyetlerimiz var. Bir alanda durgunluk yaşandığında diğer alanlardaki büyümeye odaklanıyoruz. 


 

İlginizi çekebilir...

Yılın Profesyoneli Aysun Ecin: " İş felsefem; güven, ekip ruhu ve sürekli gelişimdir."

Çatı ve cephe malzemeleri ödülleri 2025'te yılın profesyoneli ödülünü kazanan Aysun Ecin, kariyer yolculuğunu, Hekim Yapı'nın yenilikçi ürünle...
18 Mart 2025

Atalay Özdayı; "2025 Yılında da Çift Haneli Pazar Büyümesi Hedefliyoruz"

Yalıtım dergimizin 2025 yılı ilk sayısında röportaj sorularımızı yanıtlayan Baumit Türkiye CEO'su Atalay Özdayı firması hakkında bilgiler verdi. G...
28 Ocak 2025

Ali Murat Ekin; ''Yapı kimyasalları inşaatların görünmez yüzü, binaların gizli kahramanlarıdır.'

2001 yılında yapı kimyasalları üretimine başlayan FİXA bugün İstanbul, Adana ve Ankara'daki 4 fabrikasında su yalıtım malzemeleri, beton katkıları...
21 Kasım 2024

 
Anladım
Web sitemizde kullanıcı deneyiminizi artırmak için çerez (cookie) kullanılır. Daha fazla bilgi için lütfen tıklayınız...

  • Boat Builder Türkiye
  • Çatı ve Cephe Sistemleri Dergisi
  • Enerji & Doğalgaz Dergisi
  • Enerji ve Çevre Dünyası
  • Su ve Çevre Teknolojileri Dergisi
  • Tersane Dergisi
  • Tesisat Dergisi
  • Yangın ve Güvenlik
  • YeşilBina Dergisi
  • İklimlendirme Sektörü Kataloğu
  • Yangın ve Güvenlik Sektörü Kataloğu
  • Yalıtım Sektörü Kataloğu
  • Su ve Çevre Sektörü Kataloğu

©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Ş. | Sektörel Yayıncılar Derneği üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.