10 Eylül 2018 | DOSYA 174. Sayı (Eylül 2018) | 2.089 kez okundu |
Ä°nÅŸaat malzemesi sanayisinin çatı örgütü Türkiye Ä°MSAD, güncel bilgilerle hazırladığı Yapı Sektörü Raporu 2017’yi yayımladı. Türkiye Ä°MSAD raporla ilgili yaptığı açıklamada, “Ä°çinde bulunduÄŸumuz sektörel aÄŸdan gelecek bilgileri rafine hale getirerek ve bilgi kirliliÄŸinden arındırarak önemli bir
sorumluluÄŸu daha yerine getirmek istedik ve Türk Yapı Sektörü’nün en büyük ihtiyaçlarından biri olan konsolide edilmiÅŸ toplu veri kaynağı için harekete geçtik. Bu doÄŸrultuda yürüttüÄŸümüz titiz çalışmalar sonucunda Türkiye Ä°MSAD Yapı Sektörü Raporu 2017’yi tamamladık. Bundan böyle her yıl yayımlamayı planladığımız; ülkemizden, dünya ekonomisinden ve inÅŸaat sektöründen güncel temel bilgileri içeren Türkiye Ä°MSAD Yapı Sektörü Raporu’nun önemli bir baÅŸvuru kaynağı olacağına inanıyoruz” ifadelerini kullandı. Sektör temsilcilerinin yanı sıra sektörel yayınlarla da paylaşılan raporun Yönetici Özeti’nde ÅŸu bilgiler yer alıyor:
DÜNYA EKONOMÄ°SÄ° VE Ä°NÅžAAT SEKTÖRÜ
• Dünya ekonomisi 2017 yılında yüzde 3,2 büyümüÅŸ ve küresel kriz sonrası en hızlı, kalıcı ve dengeli büyüme gerçekleÅŸmiÅŸtir.
• 2017 yılında geliÅŸmiÅŸ ülkeler yüzde 2,3, geliÅŸen ülkeler ise yüzde 4,8 büyüme göstermiÅŸtir.
• Dünya mal ticareti 2017 yılında yüzde 7,8 büyümüÅŸ ve 17,2 trilyon dolar olmuÅŸtur. Dünya mal ticareti miktar olarak da yüzde 4,7 ile yüksek bir büyüme göstermiÅŸtir.
• 2017 yılında yaÅŸanmaya baÅŸlanan dengeli ve kalıcı ekonomik büyüme sabit sermaye yatırımlarını da yeniden harekete geçirmiÅŸtir. Dünya sabit sermaye yatırımlarının 2017 yılında 18,32 trilyon dolar olarak gerçekleÅŸtiÄŸi öngörülmektedir.
• Dünya ekonomisinde 2017 yılında inÅŸaat sektörü için 3 yıl aradan sonra yeniden uygun koÅŸullar oluÅŸmaya baÅŸlamıştır. Ä°nÅŸaat faaliyetleri de yeniden daha dengeli ve hızlı büyüme eÄŸilimine girmiÅŸtir. • 2017 yılında ise dünya inÅŸaat harcamalarında büyüme hızlanmış, yüzde 2,8 büyüme ile toplam harcamalar 9,05 trilyon dolara ulaÅŸmıştır.
• Ä°nÅŸaat harcamaları bölgeler arasında farklı büyüme performansları göstermeye devam etmiÅŸtir. Asya-Pasifik yüzde 3,5 ile inÅŸaat harcamalarının en yüksek büyüdüÄŸü bölge olmuÅŸtur.
• Asya-Pasifik bölgesinin toplam inÅŸaat harcamaları içindeki payı 2017 yılında yüzde 44,5’e ulaÅŸmıştır. Ä°kinci sırada yer alan Batı Avrupa’nın payı yüzde 21,9 olarak gerçekleÅŸmiÅŸtir.
• 2017 yılında dünyanın en yüksek alt yapı yatırım harcaması yapan ilk 10 ülkenin göstergeleri alt yapı harcamalarının yeniden canlanmakta olduÄŸunu göstermektedir.
• Dünya genelinde KÖÄ° modeli ile gerçekleÅŸtirilen ve 2017 yılında kapanışı yapılan proje sayısı 304’e yükselmiÅŸ, yatırım büyüklüÄŸü ise 93,4 milyar dolara çıkmıştır.
• Dünya inÅŸaat harcamalarındaki büyümeye baÄŸlı olarak 250 büyük firmanın üstlendiÄŸi projelerin arttığı ve 480 milyar dolara ulaÅŸtığı öngörülmektedir.
• En büyük 250 müteahhitlik firması içinde 2016 yılı itibarıyla en çok 65 ile Çinli firmalar yer almaktadır. Türkiye 46 firma ile ikinci sırada bulunmaktadır.
• 2017 yılında dünya gayrimenkul sektöründe yaÅŸanan geliÅŸmeler inÅŸaat sektörünü desteklemiÅŸtir. 2017 yılında gayrimenkul satın alma yatırımları yüzde 13,2 büyümüÅŸ ve 1,61 trilyon dolar olarak gerçeklemiÅŸtir.
• 2017 yılında sınır ötesi gayrimenkul satın alımları yüzde 8,5 artarak 348,2 milyar dolara yükselmiÅŸtir. 2017 yılında tüm bölgelerin yatırımcılarının gayrimenkul satın alma yatırımlarında artış olmuÅŸtur.
TÜRKÄ°YE EKONOMÄ°SÄ° VE Ä°NÅžAAT SEKTÖRÜ
• 2017 yılında alınan ekonomik tedbirlerin bir bölümü doÄŸrudan ve dolaylı olarak inÅŸaat ve konut sektörlerini desteklemiÅŸtir.
• Ekonomiyi canlandırmaya yönelik alınan önlemler 2017 yılında büyümeyi yüzde 7,4’e çıkarmıştır. Milli gelir ise 863 milyar dolardan 851 milyar dolara gerilemiÅŸtir.
• 2017 yılında 984 bin ilave istihdam yaratılmıştır. Buna raÄŸmen iÅŸsizlik oranı deÄŸiÅŸmemiÅŸ ve 2017 yılında da yüzde 10,9 olarak gerçeklemiÅŸtir. Ä°ÅŸsiz sayısı da artmıştır.
• Canlanan iç talep ile birlikte tüketici fiyatları yıllık yüzde 11,92 ile son 10 yılın en yüksek seviyesine ulaÅŸmıştır. Üretici fiyatlarında ise artış yüzde 15,47 olmuÅŸtur.
• 2017 yılında hızlanan ekonomik büyüme ve emtia fiyatlarındaki artışlar dış ticaret açığını olumsuz etkilemiÅŸ ve açık yüzde 37 artarak 76,78 milyar dolara yükselmiÅŸtir.
• 2017 yılında dış ticaret açığındaki hızlı büyüme ve hizmet gelirlerindeki yavaÅŸlama sonucu cari iÅŸlemler açığı da yüzde 42,3 büyüyerek 47,1 milyar dolar olarak gerçeklemiÅŸtir.
• Türkiye’nin brüt dış borç stoku 2017 yılında 45 milyar dolar artarak 453,2 milyar dolara, milli gelire oranı ise yüzde 53,2’ye yükselmiÅŸtir.
• 2017 yılında bütçe açığı öngörülen seviyenin altında ve 48,6 milyar TL olarak gerçekleÅŸmiÅŸtir. Bütçe açığının milli gelire oranı ise yüzde 1,6’da kalmıştır.
• 2017 yılında sabit sermaye yatırımları yüzde 21,4 büyüyerek 926 milyar TL olarak gerçekleÅŸmiÅŸtir.
• Sanayi üretimi 2017 yılında yüzde 8,9 ile 2011 yılından sonraki en hızlı büyümesini göstermiÅŸtir. Sanayi büyümesini iç talepteki canlanma ve ihracat artışı tetiklemiÅŸtir.
• 2017 yılı genelinde Merkez Bankası piyasa dostu bir para politikası izlemiÅŸtir.
• Türk Lirası 2017 yılının ilk yarısında doların kademeli olarak zayıflaması ve dünya ekonomisinde risk iÅŸtahının artması sonucu deÄŸer kazanmış, ancak yılın son dört ayı içinde yine önemli ölçüde deÄŸer kaybetmiÅŸtir.
• Ä°nÅŸaat sektörü 2017 yılında yüksek bir performans göstermiÅŸtir. 2017 yılında kamunun saÄŸladığı destekler inÅŸaat sektörünün performansını artırmıştır.
• Ä°nÅŸaat sektörü iktisadi faaliyetlerde ve iç piyasada oluÅŸan durgunluÄŸun aşılması için öncelikli desteklenecek sektör olarak seçilmiÅŸtir. Ä°nÅŸaat ve konut sektörüne yönelik birçok destek hayata geçirilmiÅŸtir.
• Ä°nÅŸaat sektörü 2017 yılında saÄŸlanan desteklerin de katkısı ile yüzde 8,9 büyüme gerçekleÅŸtirmiÅŸtir.
• 2017 yılında inÅŸaat harcamaları cari fiyatlarla yüzde 25,8 büyüyerek 533,8 milyar Türk Lirası olarak gerçekleÅŸmiÅŸtir.
• Ä°nÅŸaat sektörünün milli gelir içindeki payı deÄŸiÅŸmeyerek 2017 yılında yüzde 8,6 olmuÅŸtur.
• Bina inÅŸaat maliyetleri 2017 yılında yüzde 19,8 yükselmiÅŸtir. Ä°ÅŸgücü maliyetleri yüzde 12,9, malzeme maliyetleri ise yüzde 21,6 artmıştır.
• Ä°nÅŸaat sektöründe yıllık ortalama istihdam 2017 yılında 108 bin kiÅŸi daha artarak 2 milyon 95 bin kiÅŸiye ulaÅŸmıştır. Sektörde yıllık ortalama istihdam ilk kez 2 milyonu aÅŸmıştır.
• 2017 yılında alınan yapı ruhsatlarında sıçrama yaÅŸanmıştır. Alınan yapı ruhsatları yüzölçümü olarak yüzde 31,8 büyümüÅŸ ve 270,74 milyon metrekareye yükselmiÅŸtir.
• 2017 yılında alınan yapı izinleri yüzölçümü olarak yüzde 6,6 artmış ve 175,92 milyon metrekare olmuÅŸtur.
• Konutlar için alınan yapı ruhsatları yüzölçümü olarak yüzde 35,1 artarak 213,54 milyon metrekare olarak gerçekleÅŸmiÅŸtir. 1.323.118 adet daire için yapı ruhsatı alınmıştır.
• 2017 yılında tamamlanarak yapı izni (oturma izni) alınan daire sayısı 820.526 olarak gerçekleÅŸmiÅŸtir. Böylece tarihin en yüksek yıllık konut arzı gerçekleÅŸmiÅŸtir.
• 2017 yılında konut satışları yüzde 5,1 artarak 1.409.314 adet olarak gerçekleÅŸmiÅŸ ve yeniden en yüksek seviyesine ulaÅŸmıştır.
• 2017 yılında ipotekli satışlar 473.099 adet ile en yüksek seviyesine ulaÅŸmıştır. Ä°potekli satışlar toplam satışlar içinde yüzde 33,5 pay almıştır.
• Birinci el konut satışları 2017 yılında yüzde 4,4 artarak 659.698 adet olarak gerçeklemiÅŸtir. Ä°kinci el konut satışları da yüzde 5,5 artarak 749.616 adete yükselmiÅŸtir.
• 2017 yılında yeni konut arzları daha hızlı büyümüÅŸ ve yeni konut satışlarının yeni konut arzına oranı 2016 yılında yüzde 83,9 iken, 2017 yılında yüzde 80,3’e gerilemiÅŸtir.
• 2017 yılında mevcut konut fiyatları yüzde 11,9 artış göstermiÅŸtir. Mevcut konutlara yönelik talep artışı ile birlikte fiyat artışları toparlanmıştır.
• T.C. Merkez Bankası’nın mevcut konut fiyatları endeksine göre ise Türkiye’de mevcut konut fiyatları 2017 yılında yüzde 9,8 oranında artmıştır.
• 2017 yılında Türkiye genelinde konut kiraları artışı yüzde 7,1 olarak gerçekleÅŸmiÅŸtir. Konut kiralarındaki artış, yüzde 7,6 olan 2016 yılının sınırlı ölçüde altında kalmıştır.
• Konut satışı fiyatı ile aylık kira arasındaki iliÅŸki ile hesaplanan mevcut konutların yıllık amortisman süreleri 2016 yılından sonra 2017 yılında da uzamıştır.
• Yeni konut fiyatlarındaki artış 2016 yılından sonra 2017 yılında da önemli ölçüde yavaÅŸlamış ve yüzde 4,0 olarak gerçekleÅŸmiÅŸtir.
• 2017 yılında konut kredilerinde yüzde 20,0 büyüme gerçekleÅŸmiÅŸ ve 2016 sonunda 159,2 milyar TL olan konut kredileri 2017 yılsonunda 191,1 milyar TL’ye yükselmiÅŸtir.
• 2017 yılı ilk çeyreÄŸinde konut kredisi faiz oranları yüzde 0,95 olurken yılın son çeyreÄŸinde ise yüzde 1,13’e yükselmiÅŸtir.
• 2015 ve 2016 yıllarında zayıflayan ticari bina talebi 2017 yılında artmıştır. Oteller, ofisler ve sanayi-lojistik binalar için alınan yapı ruhsatlarında artış yaÅŸanmıştır.
• 2017 yılında konut dışı bina arzlarında gerileme yaÅŸanmıştır. Otel ve konaklama tesisleri, ticaret binaları ve sanayi binaları ile depo yeni arzlarında önemli düÅŸüÅŸler yaÅŸanmıştır.
• 2017 yılında toplam kamu yatırım harcamaları 121,3 milyar TL olmuÅŸtur. Toplam kamu yatırımları içinde ulaÅŸtırma yatırımları 42,1 milyar TL ile en yüksek payı almıştır.
• 2017 yılı yatırım programında 121,3 milyar TL tutarında kamu sabit sermaye yatırımı planlanmış olup yatırım programında yer alan 3.042 adet projeye 80,4 milyar TL ödenek tahsis edilmiÅŸtir.
• Kamunun büyük yatırımları inÅŸaat sektöründe ve inÅŸaat malzemeleri sanayine ilave destek vermeyi sürdürmektedir. Ä°lk 20 büyük yatırımın 2017 yılı ödeneÄŸi 10,18 milyar TL olmuÅŸtur.
• 2017 yılsonuna kadar 225 KÖÄ° projesi için uygulama sözleÅŸmesi imzalanmıştır. Halen yatırımı devam eden ve baÅŸlanacak 36 projenin toplam yatırım tutarı 33,3 milyar dolardır.
• Türkiye’de gayrimenkul sektörü 2016 yılında yüzde 3,6 büyüdükten sonra 2017 yılında yüzde 2,6 büyüme gerçekleÅŸmiÅŸtir.
• 2017 yılında Ä°stanbul 2018 için karşılaÅŸtırma yapılan 31 Avrupa ÅŸehri arasında yatırımlarda ve geliÅŸme beklentilerinde en son sıraya inmiÅŸtir.
• 2017 yılında ticari gayrimenkul yatırımına dönük satın alma iÅŸlemleri 355 milyon dolar olarak gerçekleÅŸmiÅŸtir.
• Ticari gayrimenkul yatırımlarının getirileri 2016 yılındaki düÅŸüÅŸün ardından 2017 yılında sınırlı bir artış göstermiÅŸtir.
• Yurtdışı müteahhitlik sektörü 2017 yılında 263 proje üstlenilmiÅŸ olup toplam proje tutarları 14,82 milyar dolar olmuÅŸtur. Önemli pazarlarda kayıplar kalıcı hale gelmeye baÅŸlamıştır.
• 2017 yılında ise proje sayısı 263’e çıkarken, ortalama proje büyüklüÄŸü 56,35 milyon TL’ye inmiÅŸtir.
• 2017 yılında üstlenilen iÅŸlerin yüzde 20,9’unu konut projeleri oluÅŸturmuÅŸtur. Ä°kinci sırada yüzde 18,1 payı ile demiryolu projeleri bulunmaktadır.
• Dünyadaki en büyük ilk 250 müteahhit firma içinde Türk firmalarını sayısı 46’ya, alınan iÅŸlerin payı ise yüzde 5,5’e çıkmıştır.
• Türk MüÅŸavir Mühendisler ve Mimarlar BirliÄŸi üyelerinin yüzde 51’inin ÅŸu anda yurt dışında projesi devam ederken, yüzde 49’u da geçmiÅŸ yıllarda yurt dışında projelerde yer almıştır.
• 2017 yılında inÅŸaat sektörünün yurtiçinden kullandığı nakdi krediler yüzde 31,2 artış göstermiÅŸ ve 206,34 milyar TL’ye ulaÅŸmıştır.
• Gayrimenkul iÅŸ geliÅŸtirme sektörünün kullandığı krediler ise aynı dönemde yıllık olarak yüzde 34,4 artarak 118,2 milyar TL’ye ulaÅŸmıştır.
• 2017 yılında inÅŸaat sektöründe yurtdışından kullanılan krediler ise yüzde 23,3 artarak 16,1 milyar dolara yükselmiÅŸtir.
• Gayrimenkul iÅŸ geliÅŸtirme sektöründe ise yurtdışı krediler aynı dönemde yüzde 2,0 düÅŸerek 4,89 milyar dolara inmiÅŸtir.
• Ä°nÅŸaat sektöründe geri dönmeyen krediler 2017 yılında yüzde 20,3 artarak 7,5 milyar TL’ye ulaÅŸmıştır. Toplam kredi stokuna oranı ise yüzde 3,97’den yüzde 3,64’e inmiÅŸtir.
• 2017 yılsonu itibarıyla kentsel dönüÅŸüm kapsamında riskli ilan edilen alan sayısı 52 ilde toplam 209’dur. Bu alanların büyüklüÄŸü 12.219,67 hektardır. Bu alanlardaki toplam bağımsız birim sayısı 539.092 adede ulaÅŸmıştır.
• Yabancıların Türkiye’den gayrimenkul edinimleri 2017 yılında deÄŸer olarak yüzde 19,3 büyümüÅŸ ve 4,64 milyar dolara ulaÅŸmıştır.
• 2017 yılında yabancıların konut alımı yüzde 22,2 artmış ve 22.234 daire olarak gerçekleÅŸmiÅŸtir. En çok konut satılan illerin başında 8.182 daire ile Ä°stanbul gelmektedir.
• 2016 yılında Türkiye brüt 4,78 milyon metrekare LEED sertifikalı bina alanıyla dokuzuncu sıradan sekizinciliÄŸe yükselmiÅŸtir.
Ä°NÅžAAT MALZEMELERÄ° SANAYÄ° GENEL DEÄžERLENDÄ°RME
• 2017 yılında ise özellikle geliÅŸmiÅŸ ülkelerdeki toparlanma ile inÅŸaat malzemeleri pazarının yüzde 2,8 büyümesi ve 5,88 trilyon dolara ulaÅŸması öngörülmektedir.
• 2017 yılında ise inÅŸaat malzemeleri dünya ihracatında yüzde 6,0 büyüme yaÅŸandığı ve 868 milyar dolara çıktığı öngörülmektedir.
• Dünya inÅŸaat malzemeleri ihracatında Çin en büyük ihracatçı ülke konumunda olmayı sürdürmektedir.
• Türkiye 15,96 milyar dolar ihracatı ile 2016 yılında dünyanın on üçüncü ihracatçısı ülkesi olmuÅŸtur.
• 2016 yılı itibarıyla en büyük ithalatçı veya ihracat pazarı 101,0 milyar dolar ile ABD’dir. ABD’nin 2016 yılında ithalatı yüzde 6,5 düÅŸmüÅŸtür.
• Türkiye 2016 yılında 9,39 milyar dolar ithalatı ile 27. büyük pazar veya ithalatçı konumundadır. 2015 yılına göre 1 sıra gerilemiÅŸtir.
• 2017 yılında Türkiye inÅŸaat malzemeleri sanayi üretimi 2016 yılına göre yüzde 6,4 artmıştır. Ä°ç pazardaki talep artışı ile ihracat artışı da sanayi üretimindeki artışı desteklemiÅŸtir.
• 2017 yılında inÅŸaat malzemeleri sanayindeki 26 alt sektörden 22’sinde üretim geçen yıla göre artarken sadece 4 alt sektörde üretim geçen yıla göre gerilemiÅŸtir.
• Ä°nÅŸaat malzemeleri iç pazarı 2017 yılında cari fiyatlarla yüzde 25,7 büyümüÅŸ ve 347 milyar TL olarak gerçekleÅŸmiÅŸtir.
• Ä°nÅŸaat malzemeleri ihracatı 2017 yılında yüzde 8,6 artmış ve 17,33 milyar dolar olarak gerçekleÅŸmiÅŸtir. Böylece iki yıl aradan sonra ihracat tekrar artmıştır.
• Brexit etkisinde olan ve inÅŸaat sektöründe yavaÅŸlama yaÅŸanan Ä°ngiltere 2017 yılında en büyük ihracat pazarımız olmuÅŸtur.
• Türkiye’nin 2017 yılında dünya inÅŸaat malzemeleri ihracatındaki payı 6 sene aradan sonra yeniden yükselmiÅŸ ve yüzde 2,0’ye çıkmıştır.
• Ä°nÅŸaat malzemeleri dış ticaret 35 alt gruptan oluÅŸmaktadır. 2017 yılında 35 alt gruptan 28 alt grubun ihracatı artarken, 7 malzeme alt grubunda ihracat düÅŸmüÅŸtür.
• Ä°nÅŸaat malzemeleri ithalatı 2017 yılında yüzde 3,6 gerilemiÅŸ ve 9,05 milyar dolara inmiÅŸtir.
• 2017 yılında 35 alt gruptan 14 alt grubun ithalatı artarken, 21 malzeme alt grubunda ithalat düÅŸmüÅŸtür.
• Ä°ç pazarın ithalat ile karşılanma oranı yüzde 9,5’e gerilemiÅŸtir.
• Ä°nÅŸaat malzemeleri net dış ticaret fazlası 2017 yılında 8,28 milyar dolara yükselmiÅŸtir.
• Ä°nÅŸaat malzemeleri dış ticaretinde 2017 yılında ihracat miktar olarak yüzde 5,5 artarak 31,38 milyon tona yükselmiÅŸ, ithalat ise yüzde 12,3 gerileyerek 3,71 milyon tona inmiÅŸtir.
• Ä°hracat birim fiyatları 0,51 dolar /kg iken 2017 yılında 0,52 dolar/kg olarak gerçeklemiÅŸtir. Ä°thalat birim fiyatları ise 2016 yılında 2,18 dolar/kg iken 2017 yılında 2,39 dolar/kg olmuÅŸtur.
2018 YILI ÖNGÖRÜLERÄ°
• Dünya ekonomisinde 2018 yılına iliÅŸkin büyüme beklentileri daha iyimserdir. 2018 yılında dünya ekonomisinde yüzde 3,4 büyüme gerçekleÅŸmesi beklenmektedir.
• ABD’de faizlerin artışı sürecektir. Dolar cinsinden faizlerde artış beklenmektedir.
• Petrol ve emtia fiyatlarındaki artışlar sürecek olup üretici ve ihracatçı ülkelerde gelir artışı ile inÅŸaat ve alt yapı faaliyetlerinin canlanmasına destek verecektir.
• 2018 yılında dünya mal ticaretinde miktar olarak yüzde 4,4 ve deÄŸer olarak ise yüzde 7,0 artış olacağı ve 18,4 trilyon dolara ulaÅŸacağı öngörülmektedir.
• 2018 yılında dünya ekonomisindeki büyüme öngörüsüne baÄŸlı olarak dünya inÅŸaat harcamalarında yüzde 3,0 büyüme beklenmektedir. Bu büyüme beklentisine baÄŸlı olarak inÅŸaat harcamaları 2018 yılında 9,32 trilyon dolara ulaÅŸacaktır.
• 2018 yılında inÅŸaat harcamalarının hem geliÅŸmiÅŸ hem de geliÅŸen ülkelerde artacağı beklenmektedir. Kuzey Amerika ve Batı Avrupa’nın katkısı artışını sürdürecektir.
• 2018 yılında enerji ve emtia ihraç eden ülkelerde inÅŸaat sektörlerinde faaliyetlerin canlanmaya baÅŸlaması ve inÅŸaat sektörlerinin daha hızlı büyümesi beklenmektedir.
• 2018 yılında ABD’de inÅŸaat sektörünün yüzde 3,5, Almanya’da yüzde 2,0 ve Kanada’da yüzde 3,0 olacağı beklenmektedir.
• Rusya ve Orta Asya ülkelerinde de inÅŸaat sektörlerinde büyüme toparlanmaktadır.
• Kuzey Afrika ve Sahra Afrika bölgelerinde ise alt yapı inÅŸaatlarına ve kamu projelerine dayalı büyümede toparlanma öngörülmektedir.
• 2018 yılında dünya inÅŸaat malzemeleri pazarının yüzde 3,0 büyümesi ve 6,06 trilyon dolara ulaÅŸması beklenmektedir.
• Dünya inÅŸaat malzemeleri ihracatının 2018 yılında yüzde 8,0 artarak 935,0 milyar dolara ulaÅŸacağı öngörülmektedir.
• Orta vadeli programda Türkiye ekonomisinde 2018 yılı için yüzde 5,5 büyüme hedefi bulunmaktadır.
• 2018 yılında ekonomide ihracat ve sanayi üretimi tarafında artış büyümeyi desteklerken ekonomide ısınma ile oluÅŸan riskler de bulunmaktadır. Bu çerçevede 2018 yılında Türkiye ekonomisinin yüzde 3,0-4,0 arasında büyümesi beklenmektedir.
• 2018 yılında inÅŸaat sektöründe yüzde 4,0-5,0 büyüme beklenmektedir. Devam eden iÅŸlerle 2018 yılında yüzde 4,0-5,0 arasında bir büyümeye ulaşılabilecektir.
• 2018 yılında özel sektör inÅŸaat harcamaları 2017 yılında alınan konut yapı ruhsatlarındaki artışa baÄŸlı olarak yeni iÅŸlerde bir miktar daha hareketlenebilecektir.
• Konut dışı bina yatırımlarında ise alınan yapı ruhsatlarındaki artışa raÄŸmen duraÄŸanlığın sürmesi beklenmektedir. Kamu inÅŸaat harcamalarında ise yine artış beklenmektedir.
• Ä°nÅŸaat malzemeleri iç pazarının 2018 yılında cari fiyatlarla yüzde 18,0-20,0 arasında geniÅŸleyerek 410-415 milyar Türk Lirası büyüklüÄŸüne ulaÅŸacağı öngörülmektedir.
• 2018 yılında inÅŸaat malzemeleri ihracatına iliÅŸkin olarak pazar koÅŸullarının daha da uygun olacağı beklenmektedir. Buna baÄŸlı olarak inÅŸaat malzemeleri ihracatının 2018 yılında yüzde 8,0-10,0 arasında artarak 18,8-19,0 milyar dolara ulaÅŸabileceÄŸi öngörülmektedir.
R E K L A M