6 Ağustos 2018 | DOSYA 173. Sayı (Ağustos 2018) | 1.653 kez okundu |
Türkiye Ä°MSAD, aylık sektör raporunu açıkladı. Türkiye Ä°MSAD Temmuz 2018 Sektör Raporu’nda TÜÄ°K verilerine göre, geleneksel olarak yılın ikinci ve üçüncü çeyreÄŸinde önemli artış gösteren, ancak Haziran ayında bir önceki aya göre 3,6 puan gerileyen mevcut inÅŸaat iÅŸlerinin, Temmuz ayında bir önceki aya göre 1,1 puan yükseldiÄŸi vurgulandı. 2018 yılının ilk 5 ayında ihracatın geçen yılın ilk 5 ayına göre yüzde 19 artarak 8,35 milyar dolara ulaÅŸtığına dikkat çekilen raporda, 2017 yılı Mayıs ayından bu yana yıllık ihracatın 18,67 milyar dolar olarak gerçekleÅŸtiÄŸi belirtildi.
Türkiye Ä°nÅŸaat Malzemesi Sanayicileri DerneÄŸi (Türkiye Ä°MSAD)’nin, sektörün çatı kuruluÅŸu olarak hazırladığı “Temmuz 2018 Sektör Raporu”nda ÅŸu tespitler yer aldı: Mevcut inÅŸaat iÅŸleri seviyesi geleneksel olarak yılın ikinci ve üçüncü çeyreÄŸinde mevsimsellik etkisi ile önemli artış gösterir. Ancak 2018 yılı ikinci çeyreÄŸinde mevcut iÅŸler seviyesi Nisan ayındaki artışın ardından seçimlerin yarattığı belirsizlikler ile Mayıs ayında önce duraÄŸanlaÅŸtı, Haziran ayında ise bir önceki aya göre 3,6 puan geriledi. Temmuz ayında ise mevcut iÅŸler seviyesi bir önceki aya göre 1,1 puan yükseldi. Mevcut iÅŸler seviyesinin geçen yılların oldukça altında olması ve iÅŸlerdeki zayıflıkta, finansman olanaklarındaki sıkılaÅŸma ile birlikte ekonomideki belirsizliklerin etkisi oldu. Mevcut iÅŸler seviyesinde yaÅŸanacak hareketlenmede, ekonomi politikalarının etkili olması bekleniyor.
YENÄ° ALINAN Ä°NÅžAAT Ä°ÅžLERÄ° SEVÄ°YESÄ° 1,7 PUAN Ä°LE SINIRLI BÄ°R ARTIÅž GÖSTERDÄ°
Yeni iÅŸ sipariÅŸleri, seçim kararının ardından Mayıs ayında bir önceki aya göre 2,2 puan, Haziran ayında ise bir önceki aya göre 3,4 puan gerilemiÅŸti. Temmuz ayında ise seçimlerin sona ermesiyle birlikte yeni alınan iÅŸler endeksi bir önceki aya göre 1,7 puan artış gösterdi. Seçim sonrası dönemin ekonomik belirsizlikleri inÅŸaat sektöründe yeni iÅŸ sipariÅŸlerini sınırlamaya devam ediyor. Yeni sipariÅŸlerin geleceÄŸini de, uygulanacak ekonomi politikalarının belirleyeceÄŸi belirtiliyor.
YURTDIÅžI MÜTEAHHÄ°TLÄ°K HÄ°ZMETLERÄ° ÜMÄ°T VERÄ°YOR
Yurtdışı müteahhitlik hizmetleri kapsamında, yurtdışında alınan projelerin sayısı ve tutarı sektöre ümit veriyor. 2015, 2016 ve 2017 yıllarında yurtdışından alınan müteahhitlik projelerinde önemli düÅŸüÅŸler yaÅŸanmıştı. 2018 yılının ilk yarısında ise 84 proje alındı ve bu projelerin toplam tutarı 9,21 milyar doları buldu. Yurtdışı müteahhitlik iÅŸlerindeki bu artışta, özellikle geleneksel pazarlarımızdaki ekonomik iyileÅŸmeye baÄŸlı olarak yeni projelerin hızlanması etkili oldu. Petrol ve emtia fiyatlarındaki artışlar geleneksel pazarlarımızda ekonomi ve inÅŸaat alanında iyileÅŸmelere yol açıyor. Dolayısıyla 2018 yılında son 4 yılın en iyi performansının yaÅŸanması bekleniyor.
YABANCILARIN KONUT ALIMI SON 6 YILIN ZIRVESINDE
2018 yılının ilk yarısında yabancıların konut alımı 11 bin 816 olarak gerçekleÅŸti ve son 6 yılın en yüksek konut satın alımı yaÅŸandı. Yabancılara konut satışı düzenlemesi 2012 Haziran ayından itibaren baÅŸlamış ve ilerleyen yıllarda ilave düzenlemeler ile yabancıların konut alımı teÅŸvik edilmiÅŸti. Ancak Türkiye’de 2013 yılından itibaren yaÅŸanan ekonomik, siyasi ve dış politik geliÅŸmeler nedeniyle yabancıların konut alımı dalgalanma göstererek sınırlı kaldı. 2018 yılında ise konut fiyatlarında yaÅŸanan duraÄŸanlık ve TL’nin deÄŸer kaybı ile Türkiye’de satın alma güçleri artan yabancıların konut alımında artış gerçekleÅŸti.
Ä°NÅžAAT MALZEMESÄ° SANAYÄ°SÄ°NDE ÜRETÄ°M ARTIÅžI MAYIS AYINDA YAVAÅžLADI
Türkiye Ä°statistik Kurumu, sanayi üretim endeksi hesaplama yöntemini yeniledi. Yeni yılın başından itibaren sanayi üretimi verileri için kullanılan yeni hesaplama yöntemi ile 2018 yılı Mayıs ayında inÅŸaat malzemesi ortalama sanayi üretimi 2017 yılı Mayıs ayına göre yüzde 3,1 arttı. Ancak Mayıs ayında 2018 yılının en zayıf aylık üretim artışı gerçekleÅŸti. Ä°ç talepteki yavaÅŸlama aylık üretim artışını da sınırladı. Ä°hracat ise üretim artışını desteklemeye devam etti. Yenilenen hesaplama yöntemi ile üretim verileri açıklanan inÅŸaat malzemeleri alt sektörü sayısı 23’e geriledi. Bu çerçevede 2018 yılı Mayıs ayında, 23 alt sektörden 15’inde üretim geçen yılın Mayıs ayına göre artarken, 8 alt sektörde üretimin geçen yılın Mayıs ayına göre gerilediÄŸi görüldü.
Ä°HRACAT MAYIS AYINDA 18,67 MÄ°LYAR DOLARA ULAÅžTI
Ä°nÅŸaat malzemesi sanayisinin ihracatı, 2018 yılının ilk 5 ayında geçen yılın ilk 5 ayına göre yüzde 19 artarak 8,35 milyar dolara ulaÅŸtı. Ä°hracatta devam eden kuvvetli artış ile birlikte 2017 Mayıs ayından bu yana yıllık ihracat 18,67 milyar dolar olarak gerçekleÅŸti. 2018 yılında ihracat yüksek performans göstermeye devam ediyor. Yakın ve komÅŸu pazarlarda göreceli iyileÅŸme ile AB pazarı ihracat artışına katkı saÄŸlıyor. Döviz kurlarındaki artışın da ihracata destek verdiÄŸi görülüyor.
Ä°NÅžAAT SEKTÖRÜNDE SEÇIM SONRASI GELIÅžMELER VE BEKLENTILER
Seçim sonrası geliÅŸmeler ve beklentilere de yer verilen raporda, yeni yönetim sistemine geçiÅŸ sürecinde, ekonomiyi ve inÅŸaat sektörünü ilgilendiren yönetim yapısında da deÄŸiÅŸiklikler yaÅŸandığı belirtildi. Yeni ekonomi yönetiminin, orta vadeli program, 2019 yılı bütçesi ve ilk 100 günde atılacak acil adımlar üzerinde çalıştığı bilgisine yer verilen raporda, inÅŸaat sektörü ve inÅŸaat malzemeleri sanayisini de açıklanacak ekonomik programların ÅŸekillendireceÄŸi vurgulandı. Yeni dönemde, inÅŸaat sektöründe de biriken sorunlar bulunduÄŸu belirtilen raporda, sektörün beklentileri ÅŸöyle sıralandı:
- Yeni dönemde daha saÄŸlıklı, sürdürülebilir bir gayrimenkul ve konut talebinin saÄŸlanması
- Ä°nÅŸaat ve gayrimenkul sektöründe maliyetler ile fiyatlar ve kiralar arasında dengenin yeniden kurulması
- Üretici ve tüketici tarafını olumsuz etkileyen yüksek faiz oranlarında makul seviyelere yeniden dönülmesi, Türk Lirası’nda kalıcı istikrar saÄŸlanması
- Ä°nÅŸaat sektöründe firmaların mali yapısının iyileÅŸtirilmesi ve finansmana eriÅŸim olanaklarının artırılması.
YENÄ° EKONOMÄ° PROGRAMININ Ä°NÅžAAT SEKTÖRÜNE OLASI ETKÄ°LERÄ°
Yeni ekonomi programı için iki seçenek bulunduÄŸu ifade edilen raporda ÅŸu deÄŸerlendirmeler yer aldı: Ekonomi programı seçeneklerinin ilki, bir yıllık sıkılaÅŸtırma politikalarını içeren istikrar programıdır. Böyle bir program, hazırlanan 5 yıllık planın ilk yılında uygulanabilir. Ä°kinci seçenek ise hızlı büyümeyi gözeten ve ekonomideki dengesizlikleri zamana yayarak çözecek bir program uygulanmasıdır. Ä°nÅŸaat sektörünün her iki seçenekten de etkilenmesi öngörülmektedir. Ä°lk seçenekteki programda uygulanacak sıkılaÅŸtırma politikalarının ÅŸiddetine göre inÅŸaat sektöründeki faaliyetlerde de en azından 6-12 aylık bir yavaÅŸlamanın kaçınılmaz olacağı, ikinci seçenekteki geniÅŸletici politikaların uygulanması halinde ise makro dengeler ile mali göstergelerdeki bozulmaların ekonomide daha büyük sıkıntılar yaratarak inÅŸaat sektörünü daha olumsuz etkileyeceÄŸi öngörülebilir.
R E K L A M