SUNUŞ 73. Sayı (Temmuz - Ağustos 2008) | |
Bu köşede yalıtım sektörünün gelişimi, ülkenin bundan faydası konusunda bazı düşüncelerimi ifade etmeye çalışıyorum. Ne var ki bazen aynı konuları defalarca gündeme getirmek kaçınılmaz oluyor...Bu köşede yalıtım sektörünün gelişimi, ülkenin bundan faydası konusunda bazı düşüncelerimi ifade etmeye çalışıyorum. Ne var ki bazen aynı konuları defalarca gündeme getirmek kaçınılmaz oluyor. Sektörün sağlıklı gelişiminde en önemli etkenlerden biri de kuşkusuz uzmanlaşmadır. Bilindiği gibi yalıtım sektörü yapısı gereği dört ana başlığı içeriyor. Isı, su, ses ve yangın yalıtımı. Gerçekte bu dört başlığı bile kendi içinde ayrı uzmanlık alanları olarak alt başlıklara ayırmak işten bile değil. Zira yalıtımın yapıldığı bina, tesis, tesisat ve prosese, kullanılan malzeme ve uygulanan detaylara göre her bir başlığın pek çok alt başlığı zaten bulunuyor. Bu nedenle, öncelikle yalıtım konusu, yüksek öğretim kurumlarında ayrıntılı olarak; mimarlık, mühendislik gibi disiplinlerde genel hatları ve güncel malzeme, uygulama detayları ile ele alınmalıdır. Bunun dışında ise yalıtımın her bir konu başlığı, seçmeli dersler veya yüksek lisans programlarında yer almalı, uzmanlaşmanın yolu açılmalıdır. Eğitimde yalıtımın uzmanlık konusu olarak yer alması, yapıların tasarım aşamasında yalıtım projelerinin, uygulama detaylarının, şartnamelerinin oluşturulmasını sağlayacaktır. Doğru proje ve detayların oluşturulduğu yapılarda ise yalıtımla ilgili harcamalar ve elde edilecek performanslar en uygun hale getirilmiş olacaktır.
Yalıtım sektöründe yer alan örgüt ve firmalar, sektörün rakamsal büyümesi yanında sağlıklı ve kalıcı gelişimini de hedefleyerek, teknik lise, meslek yüksek okulları ve mimarlık, mühendislik disiplinlerinde eğitim veren kurumlarla daha sıkı ilişki içinde olabilmeli ve eğitim programlarının oluşturulmasına katkı sağlayıcı öneriler geliştirmelidir.
Elbette uygulama aşamasında da yine uzmanlaşmış firma ve ekiplerle yapılacak çalışmalar en etkin yalıtım uygulamasının elde edilmesi sonucunu ortaya çıkaracaktır. Yalıtım sektörünün, uygulama konusunda da, her konu başlığında teknik kadrosundan uygulamada yer alan ekiplerine kadar uzmanlaşmış, eğitim görmüş firmalara gereksinimi bulunmaktadır. Zira günümüzde inşa edilen yapılar, geçmiştekilere göre daha teknolojik, daha karmaşık yapılardır.
Enerji bakanımız tarafından geçen ay yapılan açıklamada iki banka ile süren görüşmelerin olumlu sonuçlanması halinde, yalıtım yaptırmak isteyenlere düşük faizli kredi olanağı sağlanacağı ifadesi yeterli olmasa da önemli bir adımı oluşturacak. Günümüzde tekne almak isteyenlerden, vücuduna estetik operasyon yaptırmak isteyenlere kadar pek çok konuda düşük ve sıfır (!) faizli kredi olanaklarının var olduğu düşünüldüğünde yalıtım konusundaki kredi uygulaması biraz geç kalmış olmakla birlikte, yaygınlaştırılabildiğinde, ülke açısından önemli bir tasarrufu, sektör açısından ise hareketliliği ve büyüme hızında artışı sağlayabilecektir.
Hoşçakalın.
Sadık Özkan
teknik@2dyapi.com
R E K L A M