Dach+VVand'96 (Çatı + Duvar'96) Köln Fuarı Ziyareti
Önceleri iki yılda bir düzenlenirken, sonradan yoğun ilgi üzerine her yıl yapılmaya başlanan bu fuar, özellikle "yalıtım" açısından çok büyük bir değer ifade etmektedir. Otuz yıldan bu yana devamlı ziyaret ettiğim DACH+VVAND fuarlarında yalıtım dünyasının Almanya'daki (hatta Avrupa'daki) gelişimini adım adım izlemek mümkün olmaktadır. Fuarda bugüne kadar pek az Türk ziyaretçiye rastlanırken, bu kez çok sayıda Türkiye'den gelmiş ziyaretçiyi görmek bizleri çok şaşırttı. Giriş kapısında sıralanmış bayraklar arasında en başta bulunan Türk Bayrağını görünce şaşkınlığımız daha da arttı.Fuara stand ile katılan tek Türk firması olan Fibrosan onuruna çekilen bayrağımız, gururumuzu okşadı. Öyle sanıyorum ki, gele-cek yıl Bremen'de (7-10 Mayıs) yapılacak olan bu fuara ülkemizden gidecek olan ziyaretçi ve katılımcı sayısında büyük artış olacaktır. Gerçekten, son yıllara kadar oldukça kendi içine kapanık durumda olan Türk Yalıtım Sektörü mensuplarının bilgi ve görgülerini arttırmak, dünya ile entegre olmak bakımından bu fuarı mutlaka görmelerini tavsiye ederim.
Derginiz Yalıtım, gelecek yıl sektör mensuplarını topluca fuara götürmek için organizasyonda bulunmayı amaçlamaktadır Fuarı gezdikten sonra bir konuda kararım kesinleşti: Bugün Avrupa'da yalıtım konusunda pazarda bulunan ana malzemelerin hemen hemen hepsini ülkemizde de bulmak mümkün. Başka bir deyimle, yalıtım malzemesi konusunda çağı yakaladık sayılır. Ancak ana malzeme bazında görülen bu olumlu durumun, malzeme kombinasyonlarında, aksesuarlarında, sistem geliştirilmesinde ve uygulama hassasiyetinde var olduğunu söyleyemi-yoruz. Geçmişi otuz yıl gibi oldukça genç bir sektör olan Türk Yalıtım Sektörü için bu durumu normal karşılamakla beraber, yalıtımın öneminin ve faydalarının devlet dahil her kesim tarafından iyice anlaşılmaya başlanmasından ve yapı fiziği bilgilerinin yaygınlaşmasından sonra aradaki farkın hızla kapanacağına inanıyorum. Çoğu iki katlı olan sekiz büyük sergi salonunu kapsayan fuarda çatı ve duvarla ilgili her türlü malzeme ve sistemi görmek mümkündü. Alman katılımcıların yanında çok sayıda yabancı ülke katılımcıları da yer almaktaydı. Avrupa'da gelişen çevre bilincine paralel olarak, klasik ısı yalıtım malzemelerinden başka koyun yünü, sellüloz elyafı, ahşap yünü (ahşap talaşı-heraklit ile karıştırmamak gerek) gibi malzemeler, doğal malzeme düşkünleri için sergilenmişti. Su yalıtım malzemelerinin çokluğu insanı malzeme seçiminde zorlayacağa benzer. Özellikle bitümlü membran üreticilerinin çokluğu ilgimizi çekti. Isı yalıtım malzemeleri artık salt malzeme olarak değil, sistem olarak pazara sunulmuş. Ülkemiz üreticilerinin dikkatine sunulur. Özellikle Expanded Polysty-ren Sert Köpük Malzemeleri (EPS), artık çıplak olarak değil, çeşitli amaçlara yönelik başka malzemelerle kombine edilmiş halde veya çeşitli formlar verilmiş olarak bulunuyordu.Ülkemizde yalıtım uygulamalarında yokluğu hissedilen çok sayıda yardımcı malzemeler (aksesuarlar) ve yardımcı aletler, uygulamaların daha iyi, güzel ve güvenli olmasını sağlıyor. Fuarın ilginç noktalarından biri de, konu ile ilgili bol sayıda kitap satılan standların bulunmasıydı.
İlginizi çekebilir... Çimsa'dan Türkiye-Dünya KöprüsüDünya yapı malzemeleri sektörünün nabzı bu yıl bir kez daha Türkiye'de atıyor. Sektörün en prestijli organizasyonları arasında yer alan ve her yıl... Mantolamanın 5 Püf NoktasıBaumit Türkiye Teknik Müdürü Meltem Bayraktar San, binalarına mantolama yaptırmak isteyenlerin dikkat etmesi gereken 5 kritik adımı sıraladı.... Binalardaki Yangın Riskine DikkatTürk Ytong Genel Müdürü Tolga Öztoprak, konut sayısındaki artış, zamanla eskiyen ve bakımı yapılmayan önleyici sistemler ve denetimsizlik gibi nedenle... |
||||
©2024 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Ş. | Sektörel Yayıncılar Derneği üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.