Knauf Insulation Genel Müdürü Emre Gürcan: "Çıtayı Yükseltiyoruz"

6 Temmuz 2015 | SÖYLEŞİ
136. Sayı (Temmuz 2015)

Yaklaşık dört sene önce Türkiye pazarına giren, 2014 yılında fabrikasını tamamlayarak üretime başlayan ve geçtiğimiz aylarda da Yalıtım Sektörü Başarı Ödülleri kapsamında Earthwool Çatı Şiltesi ile Yılın Isı Yalıtım Malzemesi Ödülü?nü kazanan Knauf Insulation?ın faaliyetleriyle ilgili bilgi aldığımız Knauf Insulation Genel Müdürü Emre Gürcan, ?Sektöre girdikten sonra çok şey değişti. Kilogramın değil, ısı yalıtım değerinin önemini vurguladık. Ürünlerimizin üç kere sıkıştırılıp paketlenerek shirinkli palet olarak piyasaya sunulması da takdir edilen bir yenilikti. Çıtayı yükseltiyoruz. Bu öncü rolümüzün devamı da gelecek...? diyor.
1932 yılında maden mühendisi kardeşler Karl ve Dr. Alfons N. Knauf tarafından kurulan Knauf, dünya çapında 26 bin çalışanla 60’ı aşkın ülkede 150 tesiste üretim yapan global bir dev. Knauf Grubu’nun bir parçası olan Knauf Insulation ise yalıtım sektöründe 30 yılı aşkın bir tecrübeye sahip, dünyanın en hızlı büyüyen yalıtım malzemeleri üreticilerinden biri. Günümüzde, mineral yün üretiminde dünya devi haline gelen Knauf Insulation, son yapılan Amerika’daki satın almalarla birlikte dünya genelinde 59 üretim tesisiyle faaliyetini sürdürüyor. 130 ülkede faaliyeti bulunan Knauf Insulation’ın geçtiğimiz yılki cirosu ise 1.7 milyar euro. Yapılarda yangına dayanımı yüksek, termal ve akustik yalıtım sağlayan ürünleri tüketiciye yüksek kalite standartlarında ve çevreye duyarlı üretim koşullarında sunarak büyümesini sürdüren Knauf Insulation, 5 binin üzerinde çalışanıyla daha verimli bir enerji tüketimi ve sürdürülebilir bir yaşam için tüm yapılara ve endüstriyel uygulamalara yalıtım çözümleri sunuyor.
Knauf Insulation 2011 yılında mineral yün üretimi yapan bir fabrika satın alarak Türkiye’de de faaliyet göstermeye başlamıştı. Fabrikada uzun bir süre devam eden yenileme çalışmalarının ardından yepyeni bir fabrika yaratıldı ve 2014 yılında üretime geçildi. Knauf Insulation’ın Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi’nde yer alan fabrikasında, 150 dönüm arazi içerisinde, 20 dönüm fabrika alanı ve 10 dönüm depolama alanı bulunuyor. Dünyadaki en son ve en yeni mineral yün üretim teknolojisini kullanarak alanında çığır açan yenilikçi ve sürdürülebilir ürünler üreten Eskişehir fabrikası, 130 personeli ile yıllık 45 bin ton üretim kapasitesine sahip. Knauf Insulation Türkiye, deneyimli satış kadrosu ve Türkiye geneline yayılan geniş bayi ağı ile yurtiçi satış faaliyetlerine ek olarak yirmiden fazla ülkeye de ihracat yapıyor.
Uygulamaya özel çözümler geliştiren bir anlayışla büyümesini hızlandıran Knauf Insulation, Eskişehir üretim tesisinde talebe göre kaplamalı veya kaplamasız şilte ve levha yalıtım malzemeleri ile birçok farklı uygulama için sürdürülebilir enerji tasarrufu sağlayan çözümler sunuyor. Türkiye yapılanmasını tamamlayarak yalıtım piyasasındaki gücünü daha yukarılara taşıyan Knauf Insulation, yalıtım sektöründe 30 yılı aşkın tecrübesi ile doğru uygulama, doğru ürün anlayışı ile son kullanıcıdan karar vericilere kadar her noktaya ulaşıyor. Yalıtım sektörüne getirdiği yenilikler ve ezber bozan ürünlerle gelişimin öncüsü olan Knauf Insulation, yapılar için enerji verimli sistemlerde global lider olma hedefine her geçen gün biraz daha yaklaşıyor.



Ürün portföyü, kullanılan teknoloji ve sektör hakkında bilgi aldığımız Knauf Insulation Genel Müdürü Emre Gürcan, Eskişehir’deki fabrikalarında sadece Türkiye için değil, yurtdışı için de oldukça geniş bir ürün portföyüne sahip olduklarını vurguluyor. Türkiye pazarına yönelik en önemli ürünlerinden birinin, bu sene Yalıtım Sektörü Başarı Ödülleri’nde “Yılın Isı Yalıtımı Ürünü” Ödülü’nü de kazanan “Earthwool” olduğunu söyleyen Gürcan, bunun dışında ara bölme, giydirme cephe gibi farklı uygulamalara yönelik bir ürün olan “MineralPlus”ın da dikkat çekici bir malzeme olduğunu dile getiriyor. Bunların yanı sıra her türlü kaplamalı ürünü ürettiklerini söyleyen Gürcan, yurtdışı pazarlar için de özel ürünlerinin olduğunu vurgulayarak, “İhracat bizim için önemli. Çünkü Knauf Insulation adına birçok ülkeye Türkiye’de üretim yapıyoruz. Balkanlar başta olmak üzere Ortadoğu, hatta bazı Uzakdoğu ülkeleri için bile tedarikçi konumundayız. Yakın bir dönemde en büyük müşterilerimizden biri Japonya olacak. Bunun dışında Brezilya’dan Güney Afrika’ya kadar birçok ülkeye ürün gönderiyoruz. Yakın bir gelecekte, iç piyasa ve dış piyasaya yönelik üretimimiz dengelenecek. Sonraki süreçte ise yurtdışı satışlarımız iç piyasa satışımızı da geçecek” diyor.  

Yılın Isı Yalıtım Ürünü: Earthwool
Yılın Isı Yalıtım Ürünü Ödülü’nü kazanan Earthwool’un, çatı yalıtımı için özel olarak dizayn edilmiş, yüksek ısı yalıtım performansına sahip, yangına karşı dayanımı yüksek, yeni nesil mineral yün bir çatı yalıtımı şiltesi olduğunu ifade eden Gürcan, Earthwool’un az tozuma yaptığı, az kaşındırdığı, çok daha kolay kesilebildiği ve daha kısa sürede uygulanabildiğini söylüyor ve şu bilgileri veriyor: “Esnek yapısıyla detaylara yerleşerek ısı köprülerini engelliyor. Ecose teknolojisi ile üretilen Earthwool, bağlayıcı içeriğinde fenol ve formaldehit türevi kimyasallar içermediğinden insan sağlığına dost bir ürün ve rahatsız edici bir kokusu yok. Özel paletleme sistemine sahip Earthwool, nakliye ve stoklama anlamında da önemli avantajlar sunuyor. Yüksek sıkıştırma oranı ile shrinklenen paletler, nakliye maliyetini optimize ederek lojistik harcamalarından tasarruf sağlıyor. 0,035 W/m.K; 0,040 W/m.K; 0,042 W/m.K ve 0,044 W/m.K olmak üzere 4 farklı ısı iletim katsayısında ve 80-180 mm arasında farklı kalınlıklarda üretiliyor.”



MineralPlus, Eurofins GOLD sertifikasına da sahip

“MineralPlus ise ara bölme yalıtım levhası veya giydirme cephesi yalıtım levhası amacıyla kullanılabilen, mineral yün esaslı, tozuması çok az, uygulaması kolay, esnek bir yalıtım levhası. Isı ve ses yalıtımı sağlamasının yanında yangına tepki sınıflandırmasında da A1 sınıfında olan MineralPlus, Türkiye’nin ilk ve tek ‘Eurofins Air Comfort Gold’ sertifikasına sahip yalıtım levhası. Bağlayıcı içeriğinde fenol ve formaldehit türevi bileşenler içermeyen ürün, iç mekandaki havanın temiz kalmasını sağlıyor. Esnekliği sayesinde çok daha kolay uygulanan, işçilikten ve zamandan tasarruf sağlayan MineralPlus, alçı levha arasına kusursuz şekilde monte oluyor ve bu özelliği ile yüzeyde kesintisiz yalıtım sağlayarak maksimum performans veriyor.”

Çevreye duyarlı bir teknoloji: Ecose

“Ecose Teknolojisi, mineral yünlerin bağlayıcı içeriğinde formaldehit ve fenol gibi kimyasallar yerine yenilenebilir biyolojik esaslı maddelerin kullanıldığı, yeni ve devrim niteliğinde bir teknoloji. Biyolojik bazlı materyallerin özel geliştirilmiş bir prosesle inert bir polimere dönüştürülmesi sonucu ortaya çıkan güçlü bağlayıcı, mineral yünü oluşturan lifleri birbirine sıkı bir şekilde bağlayarak yüksek kalitedeki ürünlerin ortaya çıkmasını sağlıyor...”
“Ecose, fenol ve formaldehit gibi insan sağlığını tehdit edebilecek kimyasalları mineral yün üretimi prosesinden çıkarıyor ve sürdürülebilir enerji tasarrufunun yanında çevre ve insan sağlığı açısından önemli bir kazanım sağlıyor. Üretim prosesinden fenol ve formaldehitin çıkarılması, zararlı gaz emisyonlarını azaltıyor ve çevreye karşı daha duyarlı bir üretim gerçekleştirilmesini sağlıyor. Ayrıca, yaşam alanlarımıza fenol ve formaldehit türevi kimyasalların girişine izin vermeyerek iç mekandaki hava kalitesini artırıyor ve daha sağlıklı kılıyor. Her anlamda tüketici ve uygulayıcının sağlığına dost, çevreye duyarlı bir teknoloji olan Ecose, Knauf Insulation tarafından uzun süren Ar-ge çalışmaları sonucu geliştirilmiş ve patenti Knauf Insulation’da olan özel ve yenilikçi bir teknoloji...”

Kilogram değil, lambda önemli
“Knauf Insulation sektöre girdikten sonra çok şey değişti. Öncelikle kalite bilincini geliştirdik, pazara girmemizden sonra rakiplerimiz de kaliteyi geliştirici adımlar attılar. Daha önce ülkemizde satılan mineral yün ürünler, çatı için kullanılan ürünler hep kilogram bazında satılıyordu. Fakat biz kilogramın değil, ısı yalıtım değerinin, yani lambdasının önemini vurguladık. Bunun arkasından rakiplerimiz de ürün tanımlarında, yoğunluktan ziyade lambda değerini kullanır oldular...”

Sektörde çıtayı yükseltiyoruz
“Bir diğer farkımız da paketleme teknolojimiz MPS oldu. Ürünlerimiz, üç kere sıkıştırılıp paketlenerek shirinkli palet olarak üretiliyor. Böylece ürünlerimiz açık havada saklanabiliyor. Bu da piyasa tarafından takdir edilen bir yenilikti. Özellikle bayiler, alt kullanıcılar palet olarak dışarıda stoklama imkanını çok beğendiler. Talep bu doğrultuda olunca bazı rakiplerimiz de paletlemeye geçmeye başladılar. Bir anlamda sektörde çıtayı yükseltmiş olduk. Bu öncü rolümüzün devamı da gelecek. Çünkü bizde yenilikler bitmiyor...”

Mineral yün
“Knauf Insulation olarak ürünün ne olduğundan ziyade uygulama alanlarına konsantre oluyoruz. ‘Mineral yün’ üst bir kategori. Genel olarak taşyünü kullanılan bazı uygulama alanlarında bizim ürünlerimizin çok daha uygun olduğunu görüyoruz. Örneğin ara bölmelerde ürünlerimizin taşyününe göre bazı avantajı var. Performansı, birçok yerde taşyünü kadar; akustik gibi bazı konularda da oldukça iddialı. Dolayısıyla ürünümüze taşyünü diyemeyiz, çünkü taşyünü değil; camyünü dediğimizde de ürünü çok kısıtlamış oluyoruz. Çünkü camyünü ağırlıklı olarak çatı pazarında kullanılıyor. Dolayısıyla üst bir kategori olarak ‘mineral yün’ terimi ortaya çıkıyor. Ama tekrar vurgulamak isteriz, ürünün içeriğinde kullanılan mineralden ziyade, o ürünün hangi uygulamaya uygun olduğu önemli. Kullanıcı açısından lambda değeri, yangın performansı, yerine göre basma direnci gibi teknik değerler, ürünün içinde kullanılan mineralin ne olduğundan daha önemli...”



Karbon ayakizi en az olan firmalardan biriyiz

“Knauf Insulation’da sürdürülebilirlik konusunda devrim sayılabilecek uygulamalar var. Örneğin fabrikamızda fırının ısısını, geri dönüşümlü olarak iç ortamın ısıtılması için kullanıyoruz. Bir diğer projemiz, atık geri dönüşüm projesi. Ürün atıklarının, daha doğrusu firelerin geri dönüşümü projesi yakında tamamlanacak. Sektörde fireler, genelde toprağa gömülüyor. Bu da ekstra bir maliyet getirdiği gibi çevre açısından da uygun bir çözüm değil. Biz bu fireleri tekrar üretimde kullanarak hem daha çevreci hem de maliyetlerimize olumlu yansıyacak bir çözüm geliştiriyoruz. Enerji verimliliği konusunda da birçok projemiz, yatırımımız var. Bütün bunlar toplandığında, çok daha az kaynak kullanan ve karbon ayak izi en az olan firmalardan birisi olduğumuzu söyleyebiliriz...”

Türkiye’de büyük bir tasarruf potansiyeli var
“Knauf Insulation Türkiye’de ciddi bir yatırım yaptı. Yeni bir fabrika kurdu ve bir satın alma gerçekleştirdi. Dolayısıyla Türkiye pazarından çok umutlu. Türkiye pazarı yalıtım konusunda olması gereken yerin çok gerisinde. Avrupa standartlarına baktığımızda, bizdeki standartlar daha aşağıda ve onlar da çok sağlıklı uygulanmıyor. Şimdi İZODER’in yürüttüğü Türkiye’nin yalıtım haritasının çıkarılmasına katkı sağlıyoruz. Bu çalışma tamamlandıktan sonra Türkiye’deki standartları ve şu anda bulunduğumuz noktayı görebileceğiz. Nerede ne kadar iyileştirme yapılırsa ekonomiye ne kadar katkı sağlanabileceğini hesaplayacağız. Mesela Türkiye’de yalıtım konusunda en zayıf alanlardan biri çatılar. Binaların yüzde 90’ında çatı yalıtımı yok. Olanlarda da yetersiz ve eksik. Sadece çatıdan kaynaklanan kaçak, senede 8 milyar doların üzerinde. Önemli olan bu konuda halkı bilinçlendirmek. Çok büyük bir tasarruf potansiyeli var. Yalıtımın geri dönüşü çok kısa ve uygulaması da çok kolay. Türkiye yalıtım pazarı hala bakir bir pazar. Büyüme potansiyeli çok fazla. Bu nedenle sadece bunun için kamu ilişkileri ile ilgili bir pozisyon da yarattık...”

 

İlginizi çekebilir...

Yılın Profesyoneli Aysun Ecin: " İş felsefem; güven, ekip ruhu ve sürekli gelişimdir."

Çatı ve cephe malzemeleri ödülleri 2025'te yılın profesyoneli ödülünü kazanan Aysun Ecin, kariyer yolculuğunu, Hekim Yapı'nın yenilikçi ürünle...
18 Mart 2025

Atalay Özdayı; "2025 Yılında da Çift Haneli Pazar Büyümesi Hedefliyoruz"

Yalıtım dergimizin 2025 yılı ilk sayısında röportaj sorularımızı yanıtlayan Baumit Türkiye CEO'su Atalay Özdayı firması hakkında bilgiler verdi. G...
28 Ocak 2025

Ali Murat Ekin; ''Yapı kimyasalları inşaatların görünmez yüzü, binaların gizli kahramanlarıdır.'

2001 yılında yapı kimyasalları üretimine başlayan FİXA bugün İstanbul, Adana ve Ankara'daki 4 fabrikasında su yalıtım malzemeleri, beton katkıları...
21 Kasım 2024

 
Anladım
Web sitemizde kullanıcı deneyiminizi artırmak için çerez (cookie) kullanılır. Daha fazla bilgi için lütfen tıklayınız...

  • Boat Builder Türkiye
  • Çatı ve Cephe Sistemleri Dergisi
  • Enerji & Doğalgaz Dergisi
  • Enerji ve Çevre Dünyası
  • Su ve Çevre Teknolojileri Dergisi
  • Tersane Dergisi
  • Tesisat Dergisi
  • Yangın ve Güvenlik
  • YeşilBina Dergisi
  • İklimlendirme Sektörü Kataloğu
  • Yangın ve Güvenlik Sektörü Kataloğu
  • Yalıtım Sektörü Kataloğu
  • Su ve Çevre Sektörü Kataloğu

©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Ş. | Sektörel Yayıncılar Derneği üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.