Aerojel ve Ayvaz Yalıtım

Aerojel ve Ayvaz Yalıtım

8 Haziran 2012 | SÖYLEŞİ
99. Sayı (Haziran 2012)

Geçtiğimiz yıl, dünyanın en iyi yalıtım malzemelerinden birisi olarak kabul edilen “Aerojel”i, endüstriyel uygulamalarda ve yapı sektöründe kullanıma uygun hale getiren Amerikan Aspen Aerogels firmasının Türkiye distribütörü olan Ayvaz Yalıtım’ın Genel Müdürü Mustafa Tavukçuoğlu’ndan Ayvaz Yalıtım, Aspen ve en önemlisi “Aerojel” hakkında bilgi aldık. Türkiye için de oldukça yeni bir yalıtım malzemesi olan Aerojel en çok petrokimya, rafineri ve enerji tesislerinde tercih ediliyor...
Yalıtım: Öncelikle Ayvaz Yalıtım hakkında kıa bir bilgi alabilir miyiz?

Mustafa Tavukçuoğlu: Ayvaz Yalıtım Teknolojileri, 2011 yılının haziran ayında kuruldu. Amerikan menşeili Aspen Aerogel firmasının Türkiye temsilciliğinin yanı sıra Irak, Suriye, Türki Cumhuriyetler, Kuzey Afrika ve Nijerya’da da Aspen’in distribütörlüğünü yürütüyoruz. Aspen’le birlikte yine Amerikan menşeili bir kaplama malzemesi firmasıyla da çalışacağız. UL belgesi olan çok farklı bir ürün. Ama bizim asıl üzerine yoğunlaştığımız ürünler Aspen’in ürünleri. Bu ürünlerin Türkiye’de de üretimini yapmak için görüşmelerimiz sürüyor. Aspen’in şu anda bütün dünyaya hitap eden Amerika Rhode Island’daki fabrikasında yıllık üretim kapasitesi yıllık 10 milyon metrekare. Türkiye’de kullanılan tüm bina ve endüstriyel yalıtımın 50 milyon metrekare olduğunu düşünürsek, Amerika’daki 10 milyon metrekarelik üretimin, niş çözümler için geliştirilmiş çok özel ürünler olduğunu görebiliriz. Aerojel, NASA uzay adamlarının kıyafetlerinin yalıtılması konusunda yapılan çalışmalar sonucu geliştirilmiş.

Aspen çok hızlı gelişen bir firma. Avrupa’da ikinci bir fabrika kurulması düşünülüyor. Bunun için Belçika veya Hollanda ön planda tutuluyor ama biz ikinci fabrikayı Türkiye’ye çekmeye çalışıyoruz.
Ürünleri doğrudan ithal ediyoruz, üzerinde hiçbir işlem yapmıyoruz. Rulo halinde üretiliyor ve bize de öyle geliyor. Daha iyi bir yalıtım istiyorsunuz ve yer sorununuz yoksa 5 cm yerine 10 cm EPS, XPS, camyünü ya da taşyünü kullanabilirsiniz. Fakat borulama söz konusu olduğunda yalıtım kalınlığını artırdığınızda, yüzey alanını da artırmış oluyorsunuz. Tersine bir döngü var burada. Yalıtımı artırmak için kalınlığı artırıyorsunuz ama bu durumda yüzey alanı ve dolayısıyla ısı kaybınız artıyor. Silindirik yüzeylerde yalıtım kalınlığını inceltmek ısı kaybını azaltır. Temel argüman olarak biz hep bunu ortaya koyuyoruz. Ürünümüzün yalıtım değerlerinin yanı sıra başka önemli özellikleri de var. Örneğin, 20 yıl boyunca defalarca sökülüp takılabilen bir ürün. Hiçbir şekilde dağılmıyor, lif haline gelmiyor, parçalanmıyor, üstünde gezilebiliyor, üstüne kaplama bile yapmanıza gerek yok, yağmurdan etkilenmiyor. A sınıfı yanmaz bir malzeme.

Yalıtım:
Aerojel nedir? Yapı sektöründe ve endüstride kullanımının avantajları nelerdir?

Mustafa Tavukçuoğlu: Aerojel, içerisindeki sıvı bileşeni hava ile değiştirilmiş olan silikon tabanlı katı maddelerdir. En gelişmiş yalıtım malzemelerinden 3-5 kat daha fazla yalıtım gücüne sahip olan aerojelin çok dayanıklı bir yapısı var. Aerojel, bilinen köpüklerden ve diğer yalıtım maddelerinden çok daha üstün özelliklere sahip. Öyle ki, oksijen kaynağıyla doğrudan verilen ateşi bile yalıtabiliyor. Aerojel Aspen’e ait bir isim değil, bir proses. Aspen’in aerojel yaptığı taban silisyumdioksit, yani bildiğimiz silisyum. Fakat bir proses sonucu oluşturulmuş bir ürün. Silisyumdioksit, silikat jel haline getiriliyor. Bu değişik kimyasal ve katalistlerle beraber dokumasız bir kumaşa emdiriliyor. Daha sonra emdirme işlemi yapıldıktan sonra otoklav işlemine tabi tutuluyor. Tamamen kimyasal bir operasyon söz konusu. Burada malzemenin gözenek yapısıyla oynanıyor. Malzemenin yüzde 99,7’si hava; ve gözenekleri nano boyutta. Malzemenin gözenek boyutu bir kan hücresinin yüzde 1’i kadar ve içleri havayla dolu. Nano boyutta bir moleküler yapı oluşuyor. Dolayısıyla ısı transferi çok zor oluyor. Aerojel başka bir hammaddeden de yapılabiliyor. Fakat ısı yalıtım özelliği kazandırılması için temel malzeme olarak silika tercih ediliyor. Silikat tozlarının sağlığa herhangi bir zararı yok. Çünkü ortaya çıkan silika tozları amorf yapıda ve tanecik boyutları 5 micrometre boyutlarında. Bu boyutta olması normal toz sınıfına sokuyor.
Aerojel, 650 derecenin üstünde kullanıldığında ısıl özelliklerini kaybediyor. Fakat 1200 dereceye kadar yangın bariyeri olma özelliğine sahip. Ürünü 650 dereceye kadar olan sıcaklıklarda kullanırsanız Aspen yirmi yıl boyunca garanti veriyor. Yaşlanma testlerine göre de yirminci yılın sonunda ısıl iletim katsayısında beklenen değişim yüzde 1.

Nispeten pahalı bir ürün satıyor olmamıza rağmen sanayide çok kolay satabilmemizin nedeni, ürünümüzün sağladığı enerji tasarrufu. Boru yalıtımında az önce bahsettiğim gibi kalınlığı incelterek bir ısı tasarrufu sağlayabiliyorsunuz; fakat düz yüzeyde böyle bir kazancınız yok. Yapılarda kalınlığı artırmak bir problem olmadığı için daha kalın malzemeler kullanılabiliyor. Bizim ürünümüz binalarda daha çok dıştan yalıtım yapmanın yasak olduğu tarihi binalarda içeriden yalıtım yapmak için tercih ediliyor. Çünkü Avrupa standartları Türkiye’den daha farklı. Almanya’da 15 cm taşyünü kullanılıyor. Bina içerisinde 15 cm yalıtım yaptığınızda alan daralacaktır. Halbuki biz aynı yalıtımı 5 cm kalınlıkla yapıyoruz.

Yalıtım: Ürün çeşitleri nelerdir?

Mustafa Tavukçuoğlu:
Birçok değişik ürünü var. Bizim şu an endüstride çok üstünde durduğumuz üç ayrı ürün bulunuyor. Bunlardan birincisi, sarıya yakın renkli Pyrogel XT ismindeki ürün. 5 ve 10 milimetre olarak piyasaya sunuluyor. Maksimum kullanma sıcaklığı 650 derece ve ısı iletim katsayısı 0 derecede binde 19. Kullanma sıcaklığı arttıkça, başlangıçta taşyününden iki kat daha iyi bir ısı iletim katsayına sahip olmasına rağmen 600 derecelere çıktığında fark dört katına çıkıyor. Yani artan bir verim var. O yüzden daha yüksek sıcaklıklarda daha iyi bir performans sağlıyor.

Diğer beyaz renkteki ürün, Cryogel X201. Maksimum kullanım sıcaklığı 200 derece. 5 ve 10 milimetre olarak üretiliyor. Ancak bunun içindeki aerogel oranı daha yüksek ve daha iyi bir ısı iletim katsayısına sahip. 0 derecede ısı iletim katsayısı binde 13. Yani başlangıçta taşyününden üç kat daha iyi. Bir diğer özelliği de aynı zamanda soğukta da kullanılabiliyor olması. Minimum kullanma sıcaklığı da -273 derece. Soğukta kullanılan ürünün üstünde bir buhar bariyeri var. Bu şekilde ticari olarak piyasa sürülen ürünün adı Cryogel Z. Ürünlerimizin hepsi A sınıfı yanmaz malzemeler. Sudan hiçbir şekilde etkilenmiyorlar. Herhangi bir şekilde sistemde oluşmuş bir buhar varsa onu da gözeneklerinden dışarıya bırakabiliyorlar.

Yalıtım:
Yapı sektörüne yönelik ürünlerinizden bahsedebilir misiniz?

Mustafa Tavukçuoğlu: Aslında yapı sektörüne yönelik ürünlerimizin de diğer ürünlerimizden çok büyük bir farkı yok. Spaceloft adlı bir ürünümüz var. Spaceloft’ta başlangıç değeri binde 13 olan, diğer bütün özellikleriyse aynı olan bir yalıtım malzemesi. İstanbul standartlarında eğer ekstra yalıtım istenmemişse yalıtım kalınlığı 5 cm. 5 cm’i bizim karşıladığımız kalınlık aslında 1,7 cm civarı. Fakat bizim öyle bir kalınlığımız olmadığı için mecburen 2 cm kullanılmak zorunda. Bu kalınlıktaki Spaceloft ile yapılacak bina yalıtımı uygulaması diğer yalıtım malzemeleri ile üretilen çözümlere nazaran daha maliyetli oluyor. Ancak Spaceloft ile yapılan yalıtım, yangın dayanımı özelliği düşünüldüğünde daha güvenli. Nem tutmama özelliği düşünüldüğünde ise ısıl iletim özelliklerini uzun süre koruduğu için daha uzun ömürlü oluyor. Şu ana kadar birkaç özel projede, yüksek yalıtım değeri istenen spesifik bölgelerde kullanılmak üzere, düşük miktarlarda teklifler aldık. Sektördeki firmalarla da görüştük, birçok büyük firmayla bu ürünün kendi ürünlerinde kullanılabilirliğine yönelik görüşmelerimiz oldu.

Yalıtım:
Bina yalıtımında uygulama nasıl yapılıyor?

Mustafa Tavukçuoğlu:
Bina yalıtımında özel bir yapıştırıcıya gerek duyulmadan yapıştırılarak ve dübellenerek uygulanıyor. Üstüne boya veya kaplama da yapılabiliyor. Aspen’in satışlarının yüzde 80-85’i sanayiye yönelik. En önemli müşterileri de petrokimya, rafineri ve enerji tesisleri. Shell ve Mobil, bu ürünü standart ürün olarak yalıtım uygulamalarını aldılar ve bazı yerlerde kullanılmasını zorunlu hale getirdiler. Zaten onların dünyadaki rafinelerini gözönüne aldığınızda ciddi bir pazar oluşturuyor. Türkiye’de bu alanların dışında, tekstil ya da otomotiv gibi alanlarda da işler yapıyoruz. Örneğin bir tekstil firmasıyla montların içerisinde kullanılabilirliğini araştırıyoruz. Önceden Almanya’da üretilmiş fakat aşırı sıcak tutan bir ürün ortaya çıktığı için vazgeçilmiş. Biz geliştirmeye çalışıyoruz.
 

İlginizi çekebilir...

Yılın Profesyoneli Aysun Ecin: " İş felsefem; güven, ekip ruhu ve sürekli gelişimdir."

Çatı ve cephe malzemeleri ödülleri 2025'te yılın profesyoneli ödülünü kazanan Aysun Ecin, kariyer yolculuğunu, Hekim Yapı'nın yenilikçi ürünle...
18 Mart 2025

Atalay Özdayı; "2025 Yılında da Çift Haneli Pazar Büyümesi Hedefliyoruz"

Yalıtım dergimizin 2025 yılı ilk sayısında röportaj sorularımızı yanıtlayan Baumit Türkiye CEO'su Atalay Özdayı firması hakkında bilgiler verdi. G...
28 Ocak 2025

Ali Murat Ekin; ''Yapı kimyasalları inşaatların görünmez yüzü, binaların gizli kahramanlarıdır.'

2001 yılında yapı kimyasalları üretimine başlayan FİXA bugün İstanbul, Adana ve Ankara'daki 4 fabrikasında su yalıtım malzemeleri, beton katkıları...
21 Kasım 2024

 
Anladım
Web sitemizde kullanıcı deneyiminizi artırmak için çerez (cookie) kullanılır. Daha fazla bilgi için lütfen tıklayınız...

  • Boat Builder Türkiye
  • Çatı ve Cephe Sistemleri Dergisi
  • Enerji & Doğalgaz Dergisi
  • Enerji ve Çevre Dünyası
  • Su ve Çevre Teknolojileri Dergisi
  • Tersane Dergisi
  • Tesisat Dergisi
  • Yangın ve Güvenlik
  • YeşilBina Dergisi
  • İklimlendirme Sektörü Kataloğu
  • Yangın ve Güvenlik Sektörü Kataloğu
  • Yalıtım Sektörü Kataloğu
  • Su ve Çevre Sektörü Kataloğu

©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Ş. | Sektörel Yayıncılar Derneği üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.