
Meltem Bayraktar San
Baumit Türkiye Teknik Müdürü
Özet
Enerji verimliliÄŸi ve sürdürülebilirlik hedefleri doÄŸrultusunda, TS 825 Binalarda Isı Yalıtımı Kuralları Standardı 1 Nisan 2025 itibarıyla kapsamlı bir revizyonla yürürlüÄŸe girmiÅŸtir. Bu güncellemeyle birlikte ilk kez binaların sadece ısıtma deÄŸil, soÄŸutma ihtiyaçları da dikkate alınarak enerji performansı deÄŸerlendirilecektir. Yeni standart, Türkiye'nin iklim koÅŸullarına daha gerçekçi çözümler sunarken, enerji tüketimini düÅŸürmeyi ve karbon salımını azaltmayı hedeflemektedir. Standartlara uygun binalarda enerji faturalarında yüzde 25’e varan düÅŸüÅŸ ve yılda 2,5 teravatsaat enerji tasarrufu saÄŸlanması beklenmektedir. Bu makalede, revizyonun sektörel etkileri, çevresel katkıları ve uygulama potansiyeli teknik açıdan incelenmiÅŸtir.
Anahtar Kelimeler: TS 825 Standardı, ısı yalıtımı, enerji verimliliği, bina standardı, karbon salımı
Abstrac
The updated TS 825 Thermal Insulation Rules in Buildings Standard came into force in Türkiye on April 1, 2025, marking a major step forward in energy efficiency and environmental sustainability. The revised standard for the first time, incorporates cooling loads alongside heating in its energy calculations. The revision aims to reduce energy consumption and carbon emissions by adapting to regional climate realities. It is expected to reduce energy bills by up to 25% and save 2.5 TWh of energy annually. This paper examines the technical, economic, and environmental implications of the revised standard.
Keywords: TS 825 Standard, thermal insulation, energy efficiency, building standards, carbon emissions
GiriÅŸ
KentleÅŸmenin hızla arttığı, iklim krizinin derinleÅŸtiÄŸi ve enerji kaynaklarının kritikleÅŸtiÄŸi günümüzde, yapı sektörünün enerji verimliliÄŸine katkısı küresel ölçekte daha önemli hale gelmiÅŸtir. Binalar, toplam enerji tüketiminin önemli bir bölümünü oluÅŸturmakta olup, bu tüketimin yüzde 80’inden fazlası ısıtma ve soÄŸutma sistemlerinden kaynaklanmaktadır. Dolayısıyla, yapı standartlarının güncellenmesi ve yalıtım teknolojilerinin geliÅŸtirilmesi, sürdürülebilir ÅŸehirlerin inÅŸasında kilit bir adımdır.
Türkiye’deki toplam enerji tüketiminin yaklaşık yüzde 31’i bina sektöründen kaynaklanmakta ve bunun büyük kısmı iklimlendirme (ısıtma/soÄŸutma) amaçlıdır. Bu baÄŸlamda, enerji verimliliÄŸi politikalarının yapı sektörüne entegre edilmesi artık bir seçenek deÄŸil, zorunluluk haline gelmiÅŸtir. [1]
TS 825 standart revizyonu ve getirdiÄŸi yenilikler
TS 825 Binalarda Isı Yalıtımı Kuralları Standardı’nın 1 Nisan 2025 itibarıyla yürürlüÄŸe giren yeni versiyonu, ülkemizin iklim ÅŸartlarına uygunluk ve enerji verimliliÄŸi açısından önemli bir dönüÅŸümü temsil etmektedir. TS 825 standardında ülkemiz 4 mevsim yaÅŸayan bir coÄŸrafyada olmasına raÄŸmen sadece ısıtma için tüketilen net enerji miktarına yönelik sınırlamalar getiriyordu. ÖrneÄŸin; Antalya’daki bir konut ısıtma ihtiyacı dikkate alınarak ısı yalıtım projesi hazırlanıyordu. Revizyonla standarda soÄŸutma ihtiyacının hesaplanmasına yönelik ilaveler yapıldı ve ülkemizde soÄŸutma ihtiyacının da ısıtma ihtiyacıyla birlikte tasarım aÅŸamasında dikkate alınmasına olanak saÄŸlandı. Yönetmelikte yapılan deÄŸiÅŸiklikle birlikte daha önce Türkiye’de 4 olan iklim bölgesi sayısı 6’ya yükseltilmiÅŸtir. Ayrıca standardın TS 825:2024 revizyonu ile beraber, U deÄŸerleri güncellenmiÅŸ ve yeni U deÄŸerlerine eriÅŸmek için duvarlarda dış cephe yalıtım kalınlıkları bölgelere göre arttırılması zorunlu hale gelmiÅŸtir. Bu deÄŸiÅŸiklik özellikle sıcak iklim bölgelerinde enerji tüketimini azaltmada etkili olarak bina tasarımlarında daha bütüncül çözümlerin uygulanmasını saÄŸlayacaktır. [2]
Devamını dergide okuyabilirsiniz
R E K L A M