
İZODER Yönetim Kurulu Başkanı Levent Pelesen: "Depreme Karşı Güvenli Yapılar İçin Su Yalıtımı Şart"![]()
Deprem gerçeÄŸi ve yalıtım konusunda kamuoyunu bilinçlendirmek için faaliyetlerini aralıksız olarak sürdüren İZODER’in Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Levent Pelesen, halen depreme hazırlıklı olmayan Türkiye’de, güvenli ve nitelikli binaların sayısının hızla artırılması gerektiÄŸine dikkat çekerek, “ Topraklarının büyük bir kısmı deprem kuÅŸağında yer alan bir ülkede, can ve mal güvenliÄŸini saÄŸlayabilmek için alınması gereken en temel önlemlerin başında uzun ömürlü ve depreme dayanıklı binalar inÅŸa etmek geliyor. Bunun için de, yapıların, öncelikle su yalıtımı ile donatılarak korozyona karşı korunması gerekiyor” dedi... Yalıtım konusunda kamuoyunu ve sektörü bilinçlendirmeyi amaç edinen İZODER (Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları DerneÄŸi) BaÅŸkanı Levent Pelesen, yapıyı oluÅŸturan ana elemanları (demir ve beton), ömrü boyunca koruyacak olan su yalıtımının hayati önem taşıdığını söyledi. Tüm Marmara Bölgesi’ni etkileyen 17 AÄŸustos 1999 Depremi’nin üzerinden 19 yıl geçmesine raÄŸmen, Türkiye’nin depreme hala hazır olmadığını açıklayan Levent Pelesen, “Ülke olarak depremle yaÅŸamayı öÄŸrenmeli, güvenli ve kaliteli yapılaÅŸma bilinciyle hareket etmeliyiz. Deprem kuÅŸağında yer alan Türkiye’de can ve mal güvenliÄŸini saÄŸlayabilmek için alınması gereken en temel önlemlerin başında uzun ömürlü ve depreme dayanıklı binalar inÅŸa etmek geliyor” dedi. Betonarme yapı sistemlerinin en hassas oldukları noktalardan birinin suya karşı hassasiyetleri olduÄŸunu vurgulayan Pelesen, “Yapılarımıza suyun nüfuz etmesi durumunda taşıyıcı elemanlarda bulunan demir donatılar korozyona maruz kalarak paslanmakta ve binalarımızın ömrünü ve dayanıklılığını azaltmaktadır. 17 AÄŸustos depremi sonrasında yapılan İstanbul BüyükÅŸehir Belediyesi Hasar Tespit Komisyonu tarafından yapılan incelemeler sonucu, yüzde 79’u hasarlı bulunan 55 bin 651 konut ve iÅŸyerinin yüzde 64’ünde korozyon tespit edilmesi de su yalıtımının önemini ortaya çıkarıyor” diye konuÅŸtu. Ülke genelinde milyonlarca konutta halen su yalıtımı olmadığına, 6.5 milyon konutun ise deprem açısından riskli bina statüsünde olduÄŸuna dikkat çeken Pelesen, “Toplumda çok bilinmese de depremlerin yol açtığı büyük yıkımların en önemli nedenlerinden biri korozyondur. Herhangi bir yoldan binaya sızan su, oksijen ve beton içerisinde farklı kimyasal içeriÄŸe sahip maddeler ile kimyasal tepkimeye girerek paslanmaya, yani korozyona neden oluyor. Korozyon sonucunda binanın taşıyıcı sistemi öyle zayıflıyor ki, su yalıtımına sahip olmayan bir bina, yapımından sonraki 20 yıl içinde taşıma kapasitesinin yarısından fazlasını kaybediyor. Binanın taşıyıcı sistemini zayıflatan korozyonu engellemenin tek yolu ise su yalıtımıdır” ÅŸeklinde konuÅŸtu.
YENİ YÖNETMELİKLE SU YALITIMI ZORUNLU HALE GELDİ
KENTSEL DÖNÜÅžÜM FIRSATI İYİ DEÄžERLENDİRİLMELİ
AVRUPA’DA SU YALITIMLI BİNA ORANI DAHA YÜKSEK
İZODER, ÜRETİCİ FİRMALARA İKOS BELGESİ VERİYOR İlginizi çekebilir... Yapıchem Kimya, Saudi Projects Expo ve Construmat Barcelona'daYapıchem Kimya, 5-7 Mayıs 2025 tarihleri arasında Suudi Arabistan'ın baÅŸkenti Riyad'da düzenlenecek Saudi Projects 2025 ve 20-22 Mayıs 2025 ta... Yapı Fuarı - Turkeybuild İstanbul, İnÅŸaat Sektörünün BuluÅŸma Noktası OlduYapı Fuarı-Turkeybuild İstanbul'a bu yıl 19 ülkeden 437 katılımcı ve 765 marka katıldı. 62 ülkeden 408 davetli satın almacıya dört gün boyunca ev ... ODE Yalıtım'dan Evomineral ile Üst Düzey Ses YalıtımıODE Yalıtım'ın geliÅŸtirdiÄŸi Evomineral, çevreden gelen sesleri kullanıldığı ürün tipine göre 45,1 desibele kadar azaltarak konforlu ve huzurlu yaÅŸ... |
||||
©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Åž. | Sektörel Yayıncılar DerneÄŸi üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.