BİTÜDER Başkanlığına Kemal Çolakoğlu Seçildi

BİTÜDER Başkanlığına Kemal Çolakoğlu Seçildi

10 Haziran 2015 | HABERLER
135. Sayı (Haziran 2015)

BİTÜDER Başkanlığına seçilen Kemal Çolakoğlu, standartlara uygun üretim, satış ve uygulamaların artması konusundaki çalışmalara devam edileceğini vurguluyor.Türkiye’de tüm polimer bitümlü örtü üreticilerini birleştirerek, su yalıtımının kalite standartlarını yükseltmeyi ve sektörün sağlıklı büyümesini amaçlayan Bitümlü Su Yalıtımı Üreticileri Derneği (BİTÜDER) yeni yönetimini belirledi. 21 Mayıs’ta gerçekleştirilen Genel Kurul’da Derneğin Yönetim Kurulu Başkanlığı’na Standart İzolasyon Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Çolakoğlu, Başkan Yardımcılığı’na ise BTM Yönetim Kurulu Üyesi Orkun Ürkmez oybirliğiyle seçildi. 


Önümüzdeki dönemde faaliyetlerine hız kesmeden devam edecek olan BİTÜDER’le ilgili sorularımızı yanıtlayan BİTÜDER Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Çolakoğlu, bundan sonraki süreçte standartlara uygun üretim, satış ve uygulamaların artması konusundaki çalışmalarının devam edeceğini ve BİTÜDER’de yeni bir yapılanmaya gidileceğini vurguluyor. Mevzuat çalışmaları devam eden Su Yalıtım Yönetmeliği’nin de yakın zamanda yayınlanmasıyla ülkemizde yalıtım sektöründe önemli bir boşluğun doldurulacağını ifade eden Çolakoğlu, Yönetmeliğin yayınlanmasının, kaliteyi yükseltme konusunda önemli bir adım olacağını söylüyor... 


Yalıtım: BİTÜDER’in faaliyetleri ve üye sayısı hakkında bilgi alabilir miyiz? 


Kemal Çolakoğlu: Derneğimiz, su yalıtım sektöründe faaliyet gösteren tüm polimer bitümlü örtü üreticilerini aynı çatı altında toplamak amacıyla kuruldu. Böylece sektörün kalite standartlarını koruyarak sağlıklı büyümesini, ulusal standartlara ve Avrupa Birliği standartlarına uygun üretim yapılmasını sağlamayı hedefledik. Bitümlü örtü üreticilerinin derneğimize üye olabilmeleri için Türkiye sınırları içinde tüm ulusal ve uluslararası standartlara uygun, CE Belgeli üretim yapan kuruluşlar olması gerekiyor. Dernek üyelerimiz ise BTM, Eryap, ODE, Onduline Avrasya, Standart İzolasyon, Stoper, Yalteks ve Atışkan Yapı.





Yalıtım: BİTÜDER’de yeni yönetimin hedefleri ve öncelikleri nelerdir?  


Kemal Çolakoğlu: Önümüzdeki dönemde de standartlara uygun üretim, satış ve uygulamaların artması konusundaki faaliyetlerimize hız kesmeden devam edeceğiz. BİTÜDER’de yeni bir yapılanmaya gidilecek. CE kalitesi ile standartlara uygun üretim yapan tüm membran üreticilerinin tamamının BİTÜDER çatısı altında toplanması ve çalışması gerektiğini düşünüyoruz. Derneğin daha fazla polimer bitümlü su yalıtımı üreticisini kapsamaya çalışacağını, sektördeki tüm üreticilerin temsil edilmesinin amaçlandığını, bu amaçla yeni açılımlarla, üreticilerin sorunlarını ele almak için daha fazla sayıda sanayicinin BİTÜDER çatısı altında buluşturularak, problemlerin çözümü için hep birlikte çalışılacağını vurgulamak isterim. Mevzuat çalışmaları devam eden Su Yalıtım Yönetmeliği’nin de yakın zamanda yayınlanmasıyla ülkemizde yalıtım sektöründe önemli bir boşluk doldurulacaktır. Yönetmeliğin yayınlanmasının, sektörde uzun zamandır beklenen şekilde kaliteyi yükseltme konusunda önemli bir adım olacağına inanıyoruz ve bu sürece elimizden gelen maksimum katkıyı vermeye devam edeceğiz. 


Yalıtım: Su yalıtımı sektöründe ne tür problemler gözlemliyorsunuz? 


Kemal Çolakoğlu: Sektörün başlıca sorunlarından biri merdivenaltı ve standart dışı üretim... Üreticilerin kalite ve CE belgelerinin olması ve ürünlerin teknik performanslarının beyan edilen değerlere ve standartlara uygunluğunun piyasa gözetim denetim kapsamında doğru şekilde incelenmesi gerekiyor. Bu konudaki denetimlerin ve yönetmeliklerin yetersiz olması haksız rekabeti de körüklüyor. Su yalıtımını mimar, mühendis, müteahhit, mal sahibi gibi su yalıtımı sektör paydaşlarının yeteri kadar önemsemiyor olması da ciddi bir sorun. Tüm bunlara ek olarak en önemli hedefimizin, su yalıtımının ülkemizde zorunlu hale gelmesi ile bu alanda yürüttüğümüz çalışmaların sektörümüz adına pozitif sonuçlandığını görmek olduğunu söyleyebiliriz. Türkiye genelinde 19 milyon konutun yüzde 85’inde su yalıtımı yok. Neredeyse tamamı deprem kuşağında olan ülkemizde bina güvenliğindeki etkisi tartışılmaz olan su yalıtımı eksikliğinin neden olabileceği sonuçlar üzerinde hepimizin durup düşünmesi ve bir an önce harekete geçmesi gerekiyor. 


Su yalıtımı eksikliği nedeniyle korozyonun binalar üzerindeki yıkıcı etkisini bertaraf edebilmek için su yalıtımının zorunlu bir uygulama haline getirilmesi gerektiğini her platformda dile getiriyoruz. Kentsel dönüşüm, eski hataların tekrarlanmaması ve güvenli binalar inşa edilmesi yolunda Türkiye için kaçırılmaması gereken bir fırsat. Kamu otoriteleri ve STK’ların ortak çalışmasıyla en kısa sürede ihtiyaçlara cevap veren mevzuat ve yönetmelikler çıkarılarak su yalıtımının zorunlu hale getirilmesi gerekliliğini yineliyoruz. Çünkü insanı kanser, yapıları ise su ve nem öldürür. Su ve nem, korozyon etkisiyle yapıların ömrünü kısaltıyor. 
Su yalıtımı uygulamalarının gerekliliğine dikkat çekerek sektörün kamuoyundaki bilinirliğini artırmak ve su yalıtımının yapı güvenliğindeki yeri ve önemini vurgulamak için çok sayıda iletişim çalışması yürütüyoruz. Sektörümüzün doğrudan ya da dolaylı olarak ilişki halinde olduğu kamu otoriteleri, yapı karar vericileri, mimarlar, mühendisler, apartman yöneticileri ve tüketiciler gibi çok geniş kitlelere ulaşarak faaliyetlerimizi sürdürüyoruz.





Yalıtım: Su yalıtımında bitümlü malzemelerin avantajları nelerdir? 


Kemal Çolakoğlu: Su yalıtımının temel ögesi olan bitümlü membran, polyester veya cam tülü donatılı olarak, çeşitli polimerlerle modifiye edilen yüksek kaliteli bitümden, çeşitli kalınlıklarda ve gerektiğinde yüzeyine çeşitli kaplamalar uygulanarak üretiliyor ve bu nedenle her tip özel kullanım için en ideal malzemeyi seçmeye olanak veren geniş bir ürün yelpazesine sahip. Modifiye bitüm sayesinde yalıtım, çok düşük sıcaklıklarda da esnekliğini koruyor ve çatlamıyor. Yüksek sıcaklıklarda ise geç yumuşuyor ve formunu koruyor. Bu nedenle her iklim kuşağında güvenle kullanılabiliyor. Bitümlü membranların fabrika ortamında, modern makinelerle üretiliyor olması, yalıtımın homojenliğini ve kalite bütünlüğünü sağlıyor, yerinde yapılan karışımlarla, sürülerek uygulanan sistemlerde rastlanılabilecek performans farklarından kaynaklanan yalıtım riskleri ortadan kalkıyor.
Membranlar eritme kaynağı ile birleştiriliyor ve istenen yüzeylere kolaylıkla yapıştırılıyor. Kaynak sistemi, yalıtımın sürekliliğini sağlıyor. Bitümlü membran sisteminin su geçirimsizliği, ek yerlerinde de tam.
Polimer bitümlü örtülerin üretim ve kalite kontrol standartları vardır. TS EN 13707 13969 ve 13970. Tüm üreticiler bu üretim ve kalite kontrol standartlarına uymak zorundalar. Ayrıca Uygulama Kural Standardı (TS EN 11758-2) 2011 yılında ilk olarak yayınlanmış su yalıtım malzemesidir. Bütün uygulama alanları, ürünler ve detaylar Çevre ve Şehircilik  Bakanlığı tarafından hazırlanan Birim Fiyat Tarifleri ve Analizlerinde yer alıyor.


Yalıtım: Kamu kurumlarından beklentileriniz nelerdir? 


Kemal Çolakoğlu: Türkiye’nin büyük bir bölümünün deprem tehdidi altında olması ve yapı stoğunun büyük bir bölümünün betonarme olması nedeniyle temellerde, çatılarda ve gerekli tüm diğer detaylarda su yalıtım yapılması, yapı güvenliği açısından şarttır. Bu konudaki standart ve yönetmeliklerin yetersiz olması, haksız rekabeti de körüklüyor. Bu konunun düzeltilmesine yönelik girişimlerimiz var. CE belgeleri olmayan üreticilerin ürettikleri kalitesiz ürünlere karşı pazar denetimlerini yapacak kişi ve kuruluşları bilgilendirerek haksız rekabeti önlemeye çalışıyoruz. CE işareti konusunda bütün üreticileri bilgilendirmek ve bitümlü örtü pazarını kalite standartlarını koruyarak büyütmeyi amaçlıyoruz. Bunların dışında, Avrupa’da emsallerimiz gibi kaliteli bitüm satın almak ve ihracatı artırmak konusundaki çalışmalarımız da devam ediyor. 


BİTÜDER olarak bitümlü örtülerle ilgili ulusal ve uluslararası standartları yakından takip ediyoruz. Ulusal standartların hazırlanmasına katkıda bulunuyoruz. Buna rağmen su yalıtımı uygulamaları ile ilgili mevcut standart ve yönetmelikler halâ yetersiz durumda. Kamu otoritesi nezdinde de konunun önemine dikkat çekerek yeni yönetmeliklerin hazırlanması ve yürürlüğe konulması konularında çalışmalar yapıyoruz. Uluslararası kalite güvence sistemi CE prosedürünün de bitümlü örtüler için doğru şekilde yürümesi ve piyasa gözetim denetiminin haksız rekabeti önleyecek şekilde devam etmesi için gerekli düzenlemelerin yerleşmesine katkı veriyoruz.
Bitümlü örtüler ile ilgili pazarda yaşanan diğer bir sorun, kaliteli ürünler kullanılsa bile uygulamaların bilgisiz ve yetersiz ekipler tarafından yapılması sonucu yaşanan problemler. Ürünlerin sertifikalı uzman ekipler tarafından uygulanması, binanın su yalıtım detaylarının sürekliliği ve bitümlü örtüden beklenen performansın sağlanması açısından son derece önemli. Bu açıdan 25 Mayıs 2015 tarihli ve 29366 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu Getirilen Mesleklere İlişkin Tebliğ”de Su Yalıtımcısı’ndan da Yeterlilik Belgesi aranması zorunluluğunu memnuniyetle karşılıyoruz.  BİTÜDER olarak “Belgeli Personel” döneminin sektörde öncüsü olmak adına, konumuzla ilgili Yeterlilik Belgeli eleman konusunda özel çalışmalar yapıyoruz.  


Tüm bu sorunların çözümü aslında Türkiye’de su yalıtımı konusundaki bilinç eksikliğinin giderilmesi ile mümkün. BİTÜDER olarak hem denetim yapacak kişi ve kuruluşları hem mimar, mühendis, müşavir firma ve uygulayıcıları, hem de kamuoyunu bilgilendirerek su yalıtımı hakkında bilinç oluşturmaya çalışıyoruz.

 

İlginizi çekebilir...

Bostik Türkiye ve Modus İş Birliğiyle Gürcistan'da Teknik Eğitim Programı Gerçekleştirildi

Bostik Türkiye, Gürcistan'daki uzun soluklu iş ortağı Modus'un 26. kuruluş yıl dönümünü, teknik eğitimlerle taçlandırdı....
21 Temmuz 2025

ODE Yalıtım, İkinci İSO 500 Listesinde

ODE Yalıtım, İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) her yıl gerçekleştirdiği ve şirketlerin üretimden satışlara göre değerlendirildiği İSO Türkiye'ni...
17 Temmuz 2025

Nem ve Rutubete Karşı Doğru Yalıtım

Ozan Turan, sağlıklı ve konforlu yaşam alanları için nem ve rutubete karşı alınması gereken önlemler konusunda uyarıyor; doğru uygulanan yalıtımla nem...
14 Temmuz 2025

 
Anladım
Web sitemizde kullanıcı deneyiminizi artırmak için çerez (cookie) kullanılır. Daha fazla bilgi için lütfen tıklayınız...

  • Boat Builder Türkiye
  • Çatı ve Cephe Sistemleri Dergisi
  • Enerji & Doğalgaz Dergisi
  • Enerji ve Çevre Dünyası
  • Su ve Çevre Teknolojileri Dergisi
  • Tersane Dergisi
  • Tesisat Dergisi
  • Yangın ve Güvenlik
  • YeşilBina Dergisi
  • İklimlendirme Sektörü Kataloğu
  • Yangın ve Güvenlik Sektörü Kataloğu
  • Yalıtım Sektörü Kataloğu
  • Su ve Çevre Sektörü Kataloğu

©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Ş. | Sektörel Yayıncılar Derneği üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.