Prof. Dr. Hikmet Karakoç, Mak. Müh. Orhan Turan Y. Mimar Ecvet Binyıldız, Mak. Müh. Elif Yıldırım ODE Yalıtım tarafından yayımlanan “IY - Isı Yalıtımı” isimli kitaptan derlenmiÅŸtir... BİNALARDA ISI YALITIM UYGULAMA ÖNERİLERİ
Dış duvarların dışarıdan yalıtım sistemi olan mantolama sisteminin ilk kez yapılacağı yüzeyler, öncelikle kaba sıva ile tesviye edilmiş olmalıdır. Tüm yüzeyler kabarmış sıva ve boya kalıntılarından, toz, kir ve yağdan arındırılır.
Ekstrüde polistren sert köpük ısı yalıtım levhalarının başlayacağı seviye olan subasman kotu, su terazisi yardımı ile bina çevresi boyunca işaretlenir.
Yalıtım plakalarının kalınlıklarına göre seçilmiş subasman profilleri, aralarında 0,5-1 cm genleşme derzleri bırakılarak duvara tespit edilir.
25 kg’lık paketler halinde piyasada bulunan özel levha yapıştırıcıları, 6-7 kg su ile, yüksek devirli elektrikli karıştırıcı ile homojen bir karışım elde edilinceye kadar karıştırılır. Karışıma karma suyu haricinde herhangi bir madde eklenmemelidir. Uygulama, özellikle sıcak havalarda doğrudan güneş alan veya rüzgar almayan saatlere denk getirilmelidir.
Hazırlanan karışım, yapı yüzeyinin tesviye durumuna göre ısı yalıtım levhasının yüzeyine ya çelik malayla öbekler halinde ya da tüm yüzeye taraklı malayla sürülür. Sarfiyat 5 kg/m2 olmalıdır. Köşe birleşimlerinde ise uzun ve kısa kenarlara sürekli olarak uygulanır. İşlem tamamlandığında taşan harçlar temizlenir.
Isı yalıtım levhaları, yatay halde subasman profillerine oturtularak duvar yüzeyine yapıştırılır. Sonraki sıralar terazisinde ve şaşırtmalı olarak yapıştırılır. Yapıştırma işleminden en az 24 saat sonra özel dübeller kullanılarak, levhaların yüzey mekanik tespiti yapılır.
Dübelleme aşaması, m2’ye 6 adet olmalıdır. Levha köşelerine birer adet, ortasına da iki adet olacak şekilde ayarlanır. Köşe dübelleri, levhaların birleştiği noktalara denk getirilir. Özellikle yüksek katlı binalarda, bina köşelerinde dübel miktarı arttırılır ve köşelere her plaka için iki adet dübel uygulanır.
Köşe noktalarının darbe dayanımını sağlamak için file donatılı PVC köşe profilleri yerleştirilir.
Aynı esaslarla mekanik karıştırıcı ile hazırlanan özel sıva, 2-3 mm kalınlığında ilk kat olarak uygulanır. Üzerine özel sıva filesi, çelik mala yardımıyla, henüz prizini almamış sıva içerisine hafifçe gömülür. Filenin enine ve boyuna ek yerlerinde 10 cm bindirme yapılır.
Takviye edilmiş ilk kat sıva priz aldıktan sonra, ikinci kat sıva çelik mala ile düzgün bir yüzey elde edilecek şekilde uygulanır. İki katın toplam sarfiyatı en az 5 kg/m2 olmalıdır.
Mantolama sistem uygulaması son kat ile tamamlanır. Son aşama ikinci kat sıvanın da priz almasıyla, dekoratif dış cephe kaplamalarından veya boyalarından seçerek istenilen estetiklikte bir dış görünüşün sağlanmasıdır.
EPS uygulaması sırayla şöyledir: TESİSATTA YALITIM UYGULAMA ÖRNEKLERİ Döşenmiş Tesisatın Yalıtımı İçin (125 mm’den Küçük Borular için) Uygulama Önerileri
Eğer tesisat döşenmiş ise, prefabrik elastomerik kauçuk köpük boru, uzunlamasına kesilir. Kesme işlemi için sadece keskin bıçaklar kullanılır. Bu, yapıştırma işlemini de kolaylaştıracaktır. Uzunlamasına kesimler için en ideali bu iş için özel tasarlanmış kesici bıçaklar kullanmaktır. Temiz ve düzgün bir kesme işlemi için bıçağın keskin tarafı dışındaki bölümlerinin yalıtım malzemesine değmemesine dikkat edilmelidir.
Prefabrik boru yalıtım malzemesi, yalıtılacak olan borunun çevresine yerleştirilir ve hem uç kısımlardaki hem de yarık boyunca oluşan kenarlara özel yapıştırıcısından sürülür.
Yapıştırıcının kuruduğundan emin olunduktan sonra yarık kenarlar hafifçe bastırılıp iyice yapıştırılır.
İki yalıtım borusu arasında bölgeyi kapatmak için, ihtiyaç duyulandan birkaç mm daha uzun bir parça kesilir. Kesilen parça yeterince uzun değilse, bu bölgedeki yalıtım özellikleri kötüleşecektir.
5. Parça, boylamasına kesilir ve boruya geçirilerek yapıştırılır.
Düz Boruların Yalıtımı İçin (125 mm’den Büyük Borular) Uygulama Önerileri
Yalıtım için, uygun boyutlu bir şerit ile yalıtılacak olan borunun çevresi ölçülür.
Ölçülen uzunluk, elastomerik kauçuk köpüğü yalıtım levhaları üzerine işaretlenir.
Levha, işaretlenen yerlerden dikkatlice kesilir. İyi sonuç almak için metal cetvel kullanılır.
Levhanın kenarlarına özel yapıştırıcısından sürülür.
Levha borunun etrafına sarılır ve önce uç kısımlar, ardından orta kısımlar olacak şekilde kenarlar birleştirilir.
Yerleştirilen levha, borudaki komşu yalıtıma yapıştırılır. Eğer yapıştırılan parçanın kenarları düzgün olmamışsa, fırça, boşluk olan yerde gezindirilerek boşluklar kapanana kadar yalıtım malzemeleri birbirine doğru itilir ve çevrilir.
Klima Kanallarının Yalıtımı için Uygulama Önerileri Özel Yapıştırıcıları ile:
Yalıtılacak yüzey özel tiner ile temizlenerek, tamamen arıtılır. Kanal yüzeyi ölçülerek, rulolardan uygun ebatlarda elastomerik kauçuk köpüğü kesilir.
Hem yalıtım levhası yüzeyine hem de kanalın yüzeyine özel yapıştırıcısından sürülür. İyi sonuç alabilmek için kanalın önce alt yüzeyi, sonra yan yüzeyleri, son olarak da üst yüzeyi kaplanmalıdır.
Birleşim kenarları, özel yapıştırıcısıyla birbirine tutturulur.
Kendinden Yapışkanlı Levhalar ile:
Yalıtılacak olan yüzey, yapışmayı önleyecek toz ve kirden arındırılır. Yalıtılacak kanal yüzeyi ölçülerek, rulodan uygun ebatlarda elastomerik kauçuk köpüğü kesilir.
Yalıtılacak yüzeyin kenarından başlanarak, yapışkanlı yüzeyi koruyan kağıt yavaş yavaş çekilip, yapışması için levhaya üstten bastırılır. İyi sonuç alabilmek için, kanalın önce alt yüzeyi, sonra yan yüzeyleri, son olarak da üst yüzeyi kaplanmalıdır.
Kenarları özel yapıştırıcısı ile birbirine tutturulur.
Gelişen teknoloji ve değişen ihtiyaçlar doğrultusunda dünya genelinde yapıların ve inşaat tekniklerinin değiştiğini gözlemliyoruz. Bu değişimlere bağl... 21 Kasım 2024
Piyasada ticari adı proof olan çift yüzü polietilen kaplı bazı membranlar ve bir yüzü kumlu diğer yüzü polietilen film kaplı viyadük membranları,proof... 22 Ağustos 2024