ÖZGE SİPAHİOĞLU Mimar - Mardav A.Ş. / Teknik Ofis Yöneticisi İlk yayın tarihi 2002 yılı olan Türkiye Yangından Korunma Yönetmeliği, geçtiğimiz senelerde güncel talepleri karşılayabilmek adına revize edilerek yenilendi.İlk yayın tarihi 2002 yılı olan Türkiye Yangından Korunma Yönetmeliği, geçtiğimiz senelerde güncel talepleri karşılayabilmek adına revize edilerek yenilendi. Buradaki değişikliklerin nedenini, eski tarihli yönetmeliklerin yanlış ya da eksik olması değil, yapılarda değişik tekniklerle birlikte güncel talep ve ihtiyaçlara daha net ve detaylı cevaplar verilmesi olarak ifade edebiliriz. Güncel tarihli yapılan değişikliklerin de gün gelip, revizyonlarının yapılması binalardaki yaşam kalite ve estetik beklentilerinin artması sonucunda kaçınılmaz olacaktır. Bu ve benzer sebeplerle de daha önce 2007 yılında yapılan revize sonrasında, en son olarak “Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”, Bakanlar Kurulunun 10.08.2009 gün ve 2009/15316 sayılı kararı ve Resmi Gazete’nin 09.09.2009 gün ve 27344 sayılı sayısında yayımlandı. Bu yazımda sizlerle eski ye yeni yönetmelikteki çatılarla ilgili gelişmeleri aktarmak istiyorum.

Yönetmelik / Eski Hali MADDE 28 (1) Çatıların inşasında; a)
Çatının çökmesi b) Çatıdan yangının girişi ve çatı kaplaması yüzeyinin tutuşması, c)
Çatının altında ve içinde yangının yayılması ç)
Çatı ışıklığı üzerindeki rüzgâr etkileri d)
Çatı ışıklığından binaya yangının nüfuz etmesi e) Yangının çatı kaplamasının dış yüzeyi üzerine veya katmanlarının içerisine yayılması ve alev damlalarının oluşması f)
Bitişik nizam binalarda, çatılarda çıkan yangının komşu çatıya sirayeti ihtimalleri göz önünde bulundurulur. (2)
Çatıların oturdukları döşemelerin, yatay yangın kesici niteliğinde olması gerekir. Bitişik nizam yapılarda, çatılarda çatı örtüsü ve yalıtımı olarak normal ve kolay alevlenen malzemeler kullanılamaz. (3) Doğal veya yapay taşlardan veya beton plaklardan yapılmış çatı örtüleri ve çatı yalıtımları ile çelikten veya diğer metallerden yapılmış ve en az zor alevlenen malzemelerden oluşturulan yalıtım ve çatı üst örtü tabakaları, uçucu yanar parçalara ve ısıl ışınımına dayanıklı çatı elemanları olarak kabul edilir.
Yönetmelik / Yeni Hali MADDE 28 (1)
Çatıların insasında; a)
Çatının çökmesi b) Çatıdan yangının girişi ve çatı kaplaması yüzeyinin tutuşması, c)
Çatının altında ve içinde
yangının yayılması ç)
Çatı ışıklıgı üzerindeki rüzgâr etkileri d)
Çatı ışıklığından binaya yangının geçmesi e)
Yangının çatı kaplamasının dış yüzeyi üzerine veya katmanlarının içerisine yayılması ve alev damlalarının oluşması f)
Bitisik nizam binalarda, çatılarda çıkan yangının komşu çatıya geçmesi ihtimalleri göz önünde bulundurulur. (2) Çatı kaplamalarının BROOF sınıfı malzemelerden, çatı kaplamaları altında yer alan yüzeyin veya yalıtımın en az zor alevlenici malzemelerden olması gerekir. Ancak, çatı kaplaması olarak yanmaz malzemelerin kullanılması durumunda üzerine çatı kaplaması uygulanan yüzeyin en az normal alevlenen malzemelerden olmasına izin verilir. (3)
Yüksek binalarda ve bitisik nizam yapılarda; a)
Çatıların oturdukları döşemelerin yatay yangın kesici niteliginde b)
Çatı taşıyıcı sistemi ve çatı kaplamalarının yanmaz malzemeden olması gerekir. Yukarıdaki değişiklikler incelendiğinde binaların çatı kaplamaları alternatiflerinde kiremit, arduvaz, çimento esaslı elyaflı levha vb. (Ekteki tabloda BROOF grubunda yer alan malzemeler) kullanılarak, yanmaz çatı kaplaması ile uygulama yapılırsa, alt katmanlarda normal alevlenici sınıfında olan yalıtım malzemeleri kullanılmasında hiçbir sakınca yoktur. Eğer çatı kaplamaları BROOF sınıfı olmayan malzemelerden seçilmiş ise (Shingle, bitümlü örtü vb.) çatı kaplamaları altında yer alan yüzeyin veya yalıtımın en az zor alevlenici malzemelerden olması gerekmektedir. Yüksek binalarda ve bitişik nizam yapılarda ise; çatı taşıyıcı sistemi ve çatı kaplamalarında yanmaz malzeme dışında hiçbir malzeme kullanılamaz. Fakat bu tip binalarda, yanmaz çatı kaplamaları altında yer alan yüzey veya yalıtımda bir sınıf kısıtlamasından bahsedilmemektedir. Çatıların inşaasında, yukarıda belirtilen koşullara uygun malzeme seçimi ve uygulaması yapılmalıdır. Söz konusu yönetmelik maddeleri uygulandıkça, eksik ve yanlışlar daha net ortaya çıkacaktır. Yangın güvenliği için yönetmelik maddeleri uygulanmalı, kontrol ve denetimler sıklıkla yapılmalı ve gerek görüldüğü takdirde yönetmeliklerde yeni revizyonlara gidilmelidir.