"İnşaatta Kalite Zirvesi", Dijital Dönüşüm Temasıyla Gerçekleştirildi

"İnşaatta Kalite Zirvesi", Dijital Dönüşüm Temasıyla Gerçekleştirildi

16 Kasım 2017 | HABERLER
164. Sayı (Kasım 2017)
1.498 kez okundu

"Uluslararası İnÅŸaatta Kalite Zirvesi" bu yıl da inÅŸaat sektörünün tüm paydaÅŸlarını biraraya getirdi.

İnÅŸaat malzemesi üreticilerinin çatı örgütü Türkiye İMSAD’ın hayata geçirdiÄŸi, sektörün en büyük etkinliklerinden biri olarak kabul edilen “Uluslararası İnÅŸaatta Kalite Zirvesi”, bu yıl “GeleceÄŸe Yatırım: Dijital DönüÅŸüm” temasıyla 26 Ekim’de, Hilton Bomonti Hotel’de gerçekleÅŸtirildi. T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü, TÜSİAD Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Erol Bilecik, Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Ferdi ErdoÄŸan ve Yönetim Kurulu Üyelerinin yanı sıra iÅŸ ve ekonomi dünyasının önde gelen isimlerinin katıldığı zirvede, sektörün her kesiminden beÅŸ yüzü aÅŸkın katılımcı buluÅŸtu.

Açılışta yaptığı konuÅŸmasına “Zirvede GeleceÄŸe Yatırım, Endüstri 4.0’ı Yakalama, Dijital DönüÅŸüm ve Siber Güvenlik gibi son derece önemli kavramların gündeme alındığını görüyoruz” sözleriyle baÅŸlayan T.C Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü, “Bu kavramların hepsi geleceÄŸin dünyasını anlamamızda son derece önemli. Dünya, hayat ve toplum deÄŸiÅŸirken talepler de hızla deÄŸiÅŸmeye devam ediyor. Bu deÄŸiÅŸime elbette duyarsız kalamayız. GeleceÄŸin dünyasına karşı hiçbir sektör, hiçbir kurum, ‘Görmedim, duymadım, bilmiyorum’ diyemez. Gelecek gümbür gümbür geliyor. Bunu doÄŸru anlamaz, analiz etmez ve bu deÄŸiÅŸimi tüm üretim süreçlerinin merkezine koymazsak, gerçekten aydınlık bir geleceÄŸe doÄŸru ilerlediÄŸimizi söyleyemeyiz” ifadelerini kullandı.

“İnÅŸaat malzemesi sektörü kalite ve tasarımla fark yaratmalı”

İnÅŸaat sektörünün, Türkiye’nin en büyük istihdam saÄŸlayan, ekonomiye katma deÄŸeri yüksek oranda katkı sunan, birçok yan sektörü destekleyen lokomotif sektörlerinden biri olduÄŸunu vurgulayan Dr. Faruk Özlü, ÅŸöyle konuÅŸtu: “Türkiye İMSAD BaÅŸkanı Ferdi ErdoÄŸan’ın da ifade ettiÄŸi gibi, 100 milyar doların üzerinde bir kaynağı konuÅŸuyoruz. İnÅŸaat sektörünün büyüklüÄŸü, bu sektörün ülkemiz için stratejik önemde ele alınmasını zorunlu kılıyor. Özellikle inÅŸaat malzemesi sektörünün kalite ve tasarımla fark yaratması gerekiyor. Her sektörde olduÄŸu gibi inÅŸaat ve inÅŸaat malzemesi sektöründe de akıl son derece önemli. Åžehirlerimizi ve binalarımızı akılla inÅŸa etmek zorundayız. Bunu da ancak teknolojiyi, inovasyonu araÅŸtırma-geliÅŸtirmeyi ve tasarımı arkamıza alarak yapabiliriz. AraÅŸtırma-geliÅŸtirme ve inovasyon destekli akıllı kentsel projeler ve uygulamalar yapmak zorundayız. ÅžehirleÅŸme oranının hızla arttığı ülkemizde yarının ihtiyaçlarını gözönüne almak durumundayız. Åžehirlere bakarken aklımızda sadece şık binalar kenarına aÄŸaç dikilmiÅŸ asfalt yollar gelmemeli. İnsan odaklı, insana saygılı ve insanı yücelten bir bakış açısına ihtiyacımız var. Çevre, saÄŸlık, eÄŸitim, ulaşım, spor, kültür gibi bileÅŸenleri kentleÅŸme planlarının odağına koymalıyız. Tarihi ve çevresel dokuyu mutlak suretle korumak zorundayız. Deprem riskinin yüksek olduÄŸu ülkemizde kentsel dönüÅŸümü farklı bir ÅŸekilde ele almak durumundayız. Kentsel dönüÅŸümde sadece binalar dönüÅŸmez, insan yaÅŸamı, ÅŸehirler ve alışkanlıklar da dönüÅŸür. Bu nedenle kentsel dönüÅŸüm algısının da deÄŸiÅŸmesi gerekir. Kentsel dönüÅŸüme iliÅŸkin toplumda oluÅŸan rant algısını deÄŸiÅŸtirmek zorundayız”.

TÜSİAD: “Türkiye İMSAD, rekabet gücünün korunmasında kilit konumda”

TÜSİAD Yönetim Kur. BÅŸk. Erol Bilecik, Türkiye’nin, geleceÄŸini inÅŸa ederken her zamankinden daha saÄŸlam temeller kurmak zorunda olduÄŸunu kaydederek, “Yeni bir dünya düzenine doÄŸru gidiyoruz. Türkiye kritik bir eÅŸikte. Rekabet gücümüzü, ürünlerin katma deÄŸerini ve üretim teknolojilerimizi hızla üst  seviyelere çıkararak koruyabiliriz. Bunun için de dijital teknolojilerimizin ürün ve üretim ögeleri içindeki payının artırılması son derece elzem. Türkiye’nin sahip olduÄŸu coÄŸrafi konum ve ucuz iÅŸgücü gibi avantajlarımız, yaÅŸadığımız dijital çaÄŸda maalesef rekabet için yeterli olmayacaktır” dedi. Bilecik ÅŸöyle devam etti: “Son dönemde ekonominin dinamosu olan gayrimenkul yatırımlarının tam ortasındasınız. Sektörün yarattığı katma deÄŸerin artırılmasında, bilgi yoÄŸun çözümlerde, küresel rekabet gücünün korunmasında hakikaten kilit konumdasınız. Buradaki anahtarların kaynak kullanımında, üretimde ve tüketimde verimlilik artırıcı teknolojiler olduÄŸuna inanıyoruz. Daha yenilikçi, standartları daha yüksek ürünler, malzemelerin üretimi, kullanımı ve yaygınlaÅŸtırılması artık Türkiye için bir lüks deÄŸil. DeÄŸiÅŸim için en iyi zaman ÅŸimdiki zamandır”.

“Sürdürülebilir kalkınma için yol haritamızı çıkarmalıyız”

İnÅŸaat malzemesi sektörünün, toplam üretimi, dış ticaret hacmi ve istihdamdaki payının yanı sıra, ülke ekonomisi için önemli sektörlerle yakın iliÅŸkisinden dolayı stratejik öneme sahip olduÄŸunu vurgulayan Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Ferdi ErdoÄŸan ise “Akıllı binaların, yeÅŸil binaların, pasif evlerin, akıllı kentlerin planlandığı bir dünyada, inÅŸaat malzemesi sanayisinin üretiminden lojistiÄŸine, tasarımından uygulamasına bu ekosistemin dışında kalması düÅŸünülemez. Kaynakların akılcı ve etkin kullanılmasının önemi gün geçtikçe artmaktadır” dedi. “Dijital platformların ve uygulamalarının projelere entegre edilmesi, bu entegrasyon için gerekli dataların yatay entegrasyonu ile gerçekleÅŸecektir” diyen Ferdi ErdoÄŸan, sözlerine ÅŸöyle devam etti: Yani tedarikçi-üretici-iÅŸ ortakları-bayiler-distribütörler-yapı marketleri-mimarlarmühendisler- müteahhitler-ustalar-nihai kullanıcılar aracılığı ile toplanıp bilgiye dönüÅŸtürülmesi ve geleneksel süreçlerin, hedeflerin optimize edilmesinden bahsetmekteyiz. Geleneksel malzeme seçiminden, veri üreten çaÄŸdaÅŸ, yenilikçi, hafif, çevreyle barışık malzemelere geçiÅŸten, tasarımda ve mühendislikte dijital entegrasyondan, evin içinde dolaÅŸmak yerine müÅŸterinin aklında fikrinde dolaÅŸmaktan söz etmekteyiz”.

“Sanayiciler içi n hayaller dijital, müÅŸteriler içi n ge rçe kler manuel”

İnÅŸaat sektörünün, uçtan uca entegre bir sektör olduÄŸunu belirten ErdoÄŸan, “Bu iÅŸin başı doÄŸada madencilik, sonu uygulama ve montajdır. Sistemin ortasında yer alan üretimi akıllı fabrikalarda, depolama ve taşımaları akıllı lojistik ile yapmak yeterli olmayacaktır. İşin başında kazma-kürek ile madencilik, sonunda mala, çekiç, anahtar ile uygulama var. Dolayısıyla biz sanayiciler için hayaller dijital iken, müÅŸteriler için gerçekler manuel’dir. İnÅŸaat sektöründe dijital dönüÅŸümü ne tek başına müÅŸteri odaklı yatırımlar, ne de tek başına teknolojik yatırımlar saÄŸlayacaktır. Henüz makine-makine ya da makine-sistem etkileÅŸimi planlanırken, insan-sistem-makine etkileÅŸiminin yol haritası düzgün çıkartılmalıdır. Bilgi paylaşımına mesafeli yaklaÅŸan bayi-distribütör-tali bayi-uygulamacılarla birlikte ekonominin büyük kısmını üstlenen OSB’ler, KOBİ’ler ve ayrıca uygulamacı ustalar, önce eÄŸitilmeli, kayıt içine alınmalı, sonra sisteme entegre edilmelidir” diye konuÅŸtu.

“İstihdam, malzeme ve projelerin birlikte hareket etmesini saÄŸlamalıyız”

Dijital dönüÅŸüm sürecinin en güzel teknolojik örneklerden biri olan BIM (Building Information Modelling-Bina Bilgi Modellemesi) ile ilgili çalışmaların, ülkemizde yeterince yaygın olmadığını ifade eden Ferdi ErdoÄŸan, ÅŸunları söyledi: “Yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinde ilk 3 sıra içinde yer alan müteahhitlerimizin daha fazla deÄŸer yaratmasını dilerken istihdam, malzeme ve projelerimizin birlikte hareket etmesini saÄŸlamalıyız. Dijital dönüÅŸüm sürecinin en güzel teknolojik örneklerinden birisi olan BİM yani Bina Bilgi Modellemesi’ni daha yaygın hale getirmeliyiz. Firmalarımız yurtdışı projelere baÅŸvururken tüm dünyada etkin olan, mimarlar, teknik müÅŸavirler için kullanım kolaylığı saÄŸlayan; dünya çapında standartlaÅŸmayı öngören Yapı Bilgi Modellemesi içinde yer almalıdır”.

Oturumlar ve özel sunumlarda çarpıcı bilgiler paylaşıldı

8. Uluslararası İnÅŸaatta Kalite Zirvesi’nin ilk oturumu “GeleceÄŸe Yatırım” baÅŸlığı altında, Deloitte Türkiye Ortağı ve Strateji&Operasyonlar Lideri Özgür Yalta’nın moderatörlüÄŸünde gerçekleÅŸti. Escaru-TSKB Sürdürülebilirlik Danışmanlığı Genel Müdürü Hülya Kurt, Sanal MaÄŸazacılık CEO’su Enis KarslıoÄŸlu ve ÖzyeÄŸin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof Dr. Tanju Erdem, dijital dönüÅŸümle ilgili deÄŸerlendirmelerini paylaÅŸtı. “GeleceÄŸe yatırım öncesinde bizi nasıl bir gelecek bekliyor? Bu gelecek ne kadar yakın? Türkiye İMSAD üyelerinin sektörleri bu gelecekte nasıl bir yer edinecek?” gibi sorulara cevap arandı.

İletiÅŸim Koçu ve EÄŸitmen Defne Sarısoy’un moderatörlüÄŸünü üstlendiÄŸi “Zirve Sohbetleri”nin ilkinde, İSO Meclis BaÅŸkanı Zeynep Bodur Okyay, “Endüstride Çağı Yakalamak” konusunda görüÅŸlerini paylaÅŸtı. Zirve Sohbetleri’nin “Dijital Ekonomiyi Anlamak” baÅŸlıklı ikinci bölümünde ise Kanyon Kapital Kurucusu Dr. Önder Halisdemir, konuyla ilgili deÄŸerlendirmelerini aktardı.

“Dijital DönüÅŸüm” baÅŸlıklı ikinci oturum, ME Danışmanlık Kurucusu Murat Erdör’ün moderatörlüÄŸünde, GMW Mimarlık Yönetici Ortağı Dicle DemircioÄŸlu, Deloitte Türkiye Ortağı ve Dijital Hizmetler Lideri Hakan Göl, Türkiye Teknoloji GeliÅŸtirme Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Suat Baysan ve SEM SEO Direktörü Serbay Arda Ayzit’in katılımıyla gerçekleÅŸti. Oturum boyunca “DijitalleÅŸme sonrası iÅŸ hayatı nereye gidiyor”, “Ülkemizin atılım yapması gereken konular neler”, “Dijital dönüÅŸümün neresindeyiz” gibi sorular deÄŸerlendirildi.

Ayrıca konuk konuÅŸmacılar, yaptıkları özel sunumlarla iÅŸ dünyasındaki son geliÅŸmelere yönelik çarpıcı bilgiler paylaÅŸtı. Zirvenin konuk konuÅŸmacılarından Schneider Electric, OrtadoÄŸu ve Afrika Endüstri İş Birimi Ticari İş GeliÅŸtirme Direktörü Yves Daumas ise “Fabrika Ayarlarını Terk Etmek: Dijital Fabrikalar” baÅŸlıklı sunumunda dijital ya da diÄŸer bir deyiÅŸle akıllı fabrikaları ve robotiks konusunu ele aldı.

“Mimaride GeleceÄŸi Görenler” baÅŸlıklı özel sunumda Mott MacDonald Direktörü ve Global Cephe Lideri Dr. Thomas Hendriksen, mimarlıkta ve mühendislikteki dijitalleÅŸmenin inÅŸaat malzemesi üreticilerine etkisini anlattı. “Interoperability: İşbirliÄŸinde Yeni Dönem” baÅŸlıklı sunum, building-SMART-International Home of Open BIM İcra Kurulu BaÅŸkanı Richard Petrie tarafından yapıldı. Petrie, dijital dönüÅŸüm sürecinin en güzel teknolojik örneklerinden birisi olan Bina Bilgi Modellemesi’ni anlattı.

“Dijital Kabus: Siber Saldırılar” konusu, Deloitte Türkiye Ortağı ve Siber Risk Hizmetleri Lideri Burç Yıldırım tarafından yine özel bir sunumda ele alındı. “Döngüsel Ekonomide İş Potansiyelleri” baÅŸlıklı sunum ise SITRA Finland-The Finnish Innovation Fund Proje Direktörü Karl Herlevi tarafından gerçekleÅŸtirildi. Herlevi, günümüzün ve gelecek yılların en önemli kaynak politikası olan döngüsel ekonomi hakkında bilgiler verdi.


 

R E K L A M

İlginizi çekebilir...

Yaz Yaklaşırken Doğru Isı Yalıtımıyla Evinizi Serin Tutun

Yazın serin bir yaşam alanı oluşturmak ve enerji verimliliğini sağlamak için en doğru çözüm, kaliteli bir ısı yalıtımından geçiyor....
20 Mayıs 2025

Akkim Yapı Kimyasalları'ndan Sıfır Karbonlu Geleceğe Güçlü Bir Adım

Akkim Yapı Kimyasalları, sürdürülebilir bir gelecek için kurduğu Güneş Enerjisi Santraliyle enerji kullanımında karbon ayak izini sıfırladı....
20 Mayıs 2025

Eti Alüminyum'da 'ÖZEL ALÜMİNA' Üretimi Başladı

Eti Alüminyum, 2.000 derecede bile erimeyen yapısıyla seramik, savunma sanayi, termal izolasyon malzemesi üretimi gibi geniş bir kullanım alanına sahi...
18 Mayıs 2025

 
Anladım
Web sitemizde kullanıcı deneyiminizi artırmak için çerez (cookie) kullanılır. Daha fazla bilgi için lütfen tıklayınız...

  • Boat Builder Türkiye
  • Çatı ve Cephe Sistemleri Dergisi
  • Enerji & DoÄŸalgaz Dergisi
  • Enerji ve Çevre Dünyası
  • Su ve Çevre Teknolojileri Dergisi
  • Tersane Dergisi
  • Tesisat Dergisi
  • Yangın ve Güvenlik
  • YeÅŸilBina Dergisi
  • İklimlendirme Sektörü KataloÄŸu
  • Yangın ve Güvenlik Sektörü KataloÄŸu
  • Yalıtım Sektörü KataloÄŸu
  • Su ve Çevre Sektörü KataloÄŸu

©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Åž. | Sektörel Yayıncılar DerneÄŸi üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.